„Klubrádió
Reggeli gyors

Az ágyszámcsökkentést is a vírusra lehet fogni

24/04/2020 09:37

| Szerző: Klubrádió

Eddig nem nagyon lehetett érteni, hogy mit akar a kormány a rengeteg kórházi ágy felszabadításával, mert szinte lehetetlen, hogy annyi koronavírusos beteg legyen, amennyire „számítanak”.

2020. április 24. Reggeli gyors - részlet 20.04.24. Csiki Gergely
13:28
00:00

Hirtelen volt, gyors és nagyarányú a kórházi ágyak felszabadításának folyamata, és valószínűleg indokolatlan. Családi problémákhoz, tragédiákhoz vezetett már eddig is. Még érthetetlenebbé tette az egészet az a számmágia, amit előadtak arról, hogy az ágyak hány százalékáról van szó. Az utolsó adat, amely szerint a kórházi helyeknek mindössze 2 százalékát kellett kényszerből szabaddá tenni, már tényleg hihetetlen. Ha csak ennyiről van szó, akkor minek az egész felhajtás, és mi ér?

Csiki Gergely, a Portfolio.hu újságírója hosszabb ideje követi a folyamatot és azt látja, hogy ebből minden bizonnyal ágyszámcsökkentés lesz a terv szerint. Már egy tavaly decemberi határozat is jelezte, hogy a kormány hozzá akar nyúlni a finanszírozáshoz, neki akar kezdeni az egészségügy átalakításához, aminek része lenne az ágyszámcsökkentés. Az eleje óta is foglalkozik a témával. Csakhogy ez egy érzékeny téma politikai szempontból is. A járványveszéllyel sok mindent el hetet fedni, kevesebb vitával lehet végrehajtani a változtatásokat.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki tájékoztatása sok mindent elárult. Egyrészt beszélt arról, hogy a veszély felhívta a figyelmet a finanszírozásra, másrészt azt mondta, hogy ez egy orvosszakmai kérdés, de feltehetően több rehabilitációs, illetve inaktív ágyra lenne szükség.

A Portfólió munkatársa viszont úgy véli, hogy egy ekkora átalakításnál a rendszer többi elemével is foglalkozni kellene, ám erről egyelőre semmi hír. Így aztán ez az egész inkább tűnik veszélyes kísérletnek, mint átgondolt tervnek.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Reggeli gyors
2020.04.24. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert