„Klubrádió
Esti gyors

Érettségi: erről nem járványügyi szakemberek döntöttek

29/04/2020 21:44

| Szerző: Klubrádió

A május 4-én kezdődő érettségi megtartásáról hozott döntésben Ócsai Lajos, az ÁNTSZ volt járványügyi főosztályvezetője szerint járványügyi szakemberek kevésbé játszottak szerepet. Ha mégis, akkor reméli, hogy olyan adatokkal rendelkeztek a koronavírusról, amilyenekkel az átlagemberek nem, és így jutottak arra a döntésre, hogy nem lesz veszélyes megtartani a vizsgákat.

2020. április 29. Esti gyors / részlet, Ócsai Lajos (20.04.29.)
07:31
00:00

Ócsai Lajos, az ÁNTSZ volt járványügyi főosztályvezetője szerint a jövő héten, május 4-én kezdődő érettségi megtartásáról szóló döntésben a járványügyi szakemberek valószínűleg nem vagy kevésbé játszottak szerepet. De ha mégis, akkor reméli, hogy a birtokukban voltak olyan járványügyi adatok, amelyek a lakosságnak nem, és ez alapján tudtak úgy dönteni, hogy nagyobb kockázat nélkül megtarthatók a vizsgák.

Azt is mondta: az idősotthonokban úgy tűnik, hogy sikerül megállítani a fertőzést, ebben sokat segíthet a dolgozók tesztelése, a fertőtlenítés és a látogatási tilalom. Közölte: tud olyan intézményről, ahol nem központilag, hanem az önkormányzatok tesztelik a dolgozókat, de nem teljes körűen, a takarítókat, őrző-védőket nem (pedig ők is naponta bejárnak), valószínűleg pénz hiányában.

Az OTP, a MOL és a négy orvosi egyetem külön tesztel. Mi a helyzet ezzel? Ócsai Lajos szerint az lenne a leghatékonyabb, ha központilag koordinált lenne. Az elsődleges célnak annak kellene lennie, hogy tudjuk, hol van fertőzött ember, és ne tudjon fertőzni másokat, az ő környezetében lévők pedig vonuljanak önkéntes karanténba, megszakítva a fertőzési láncot. Ha ezt nem koordináltan végzik, akkor abból rendszertelenség lesz – tette hozzá.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Esti gyors
2020. április 29., szerda 18:15
Műsorvezető: Szénási Sándor