„Klubrádió
Reggeli gyors

Pilz Olivér: 150 ezer embert érint az érettségi

22/04/2020 14:50

| Szerző: Klubrádió

Ugyan 70 ezer érettségiző van, de ők ötször vizsgáznak, ami 350 ezer alkalmat jelent. És vannak a szakmai vizsgák is, 50 ezer tanulóval, lényegében összecsúszik ez a két vizsgaidőszak, tehát inkább 150 ezer embert érint ez az egész, és nem néhány napig, hanem három hétig – mondta Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium fizikatanára, aki szerint így biztosan nem lett volna szabad bejelenteni az érettségit, hiszen az ütközik a koronavírus-járvány várható tetőpontjával.

2020. április 22. Reggeli gyors / részlet, Pilz Olivér (20.04.22.)
06:12
00:00

„Senkitől sem kérünk olyat, amit mi magunk nem vállalnánk” – írta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár az iskolaigazgatóknak az érettségi lebonyolításáról szóló levelében. Pilz Olivért, a miskolci Herman Ottó Gimnázium fizikatanárát, közalkalmazotti tanácsának elnökét kérdeztük arról, hogy pont az érettségi időpontjára teszi a járvány várható tetőzését a miniszterelnök. 

Közölte: abban reménykednek, hogy a most ismert időpontban nem lesz érettségi. Szerinte egyébként össze-vissza beszélnek hivatalos helyeken, mert a múlt hét végén még arról volt szó az operatív törzs tájékoztatóin, hogy hamarosan a tömeges megbetegedések szakaszához érkezik az ország, aztán a miniszterelnök két napja azt mondta, hogy május 3-án lesz a csúcs, korábban június-júliusról volt szó, majd az operatív törzs egészségügyi vezetője hozzátette, hogy egész májusban még sok beteg lesz. De ha igaz a május 3., akkor hogy lehet május 4-én érettségi, ha mindenhol azt halljuk, hogy „maradj otthon”? – tette fel a kérdést.

Szerinte az érettséginek nem muszáj május 4-én lennie, akik továbbtanulnak, azoknak is leghamarabb augusztus-szeptemberben kell az eredménye, amikor először belépnek az egyetemre. Azt mondta: a diákok inkább túl lennének már rajta, mint a sportolóknál, sokan úgy érzik, hogy felkészültek a versenyre, bár természetesen a digitális oktatással telt időszak extrém helyzetet hozott. Pilz Olivér hangsúlyozta: ezt így nem lett volna szabad bejelenteni, hanem azt kellett volna mondani, hogy amint úgy látják, a vírushelyzet lecsengőben van, azután egy-két héttel lesz az érettségi.

Amit muszáj megszervezniük, ez az iskolák kötelessége, és úgy gondolja, az igazgatókkal is valami hasonló történne, mint egyes kórházi vezetőknél a betegek hazaküldése miatt. Iskolájukban arra készülnek, hogy minél kevesebb idős tanár dolgozzon, de az egész pedagógus-társadalom úgy elöregedett, hogy ezt nehéz megoldani. A 60 év felettieket kihagyják az érettségi-felügyeletéből, de ez azzal jár, hogy a 60 év alattiaknak többször kell jelen lenniük. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ugyan 70 ezer érettségiző van, de ők ötször vizsgáznak, ami 350 ezer alkalmat jelent. Vannak a szakmai vizsgák is, 50 ezer tanulóval, lényegében összecsúszik ez a két vizsgaidőszak, tehát Pilz Olivér szavai szerint inkább 150 ezer embert érint ez az egész, és nem néhány napig, hanem inkább három hétig.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Reggeli gyors
2020. április 22., szerda 07:20
Műsorvezető: Para-Kovács Imre