„Klubrádió
Esti gyors

Tanítanék: Az érettségi halasztása lenne az egyetlen jó döntés

17/04/2020 10:03

| Szerző: Klubrádió

Nemhogy nem látja akadályát az érettségi elhalasztásának Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom képviselője, hanem szerinte csak ezt lehet valamennyire is biztonsággal javasolni jelenleg. Amikor még fut a „Maradj otthon!”-kampány és veszélyhelyzetben él az egész ország, akkor nem szabad érettségit szervezni szerinte.

2020. április 16. Esti gyors / részlet, Törley Katalin (20.04.17.)
06:48
00:00

Törley Katalin francia nyelvtanárt, a Tanítanék mozgalom tagját elsőként arról kérdeztük, hogy szerinte két hét alatt meg lehet-e szervezni az érettségi vizsgákat. Azt mondta: nagyon komoly kételyei vannak ezzel kapcsolatban és az egész bejelentés miatt csak kételyek, kérdések és felháborodás fogalmazódott meg benne. Örült a PDSZ kemény hangú állásfoglalásának, bár a helyzet nem olyan egyszerű, hogy felelős tanár most nem érettségiztet, mert kötődnek a diákjaikhoz.

Természetesen az érettségi egy része adott, a feladatsorok készen vannak, de a biztonságos lebonyolítás szerinte nem megoldható. Arra lenne megoldás, hogy kevesebb diák üljön egy teremben, mert most minden iskolaépület üresen áll, akár általános iskolákat is be lehetne vonni, viszont a felügyelőtanárokat ki kellene képezni az érettségire, amelynek komoly, szigorú szabályai vannak.

Törley Katalin hangsúlyozta: a jelenlegi veszélyhelyzetre vonatkozó egészségügyi előírásoknak megfelelésben látja a legnagyobb problémát, tehát a többi között abban, hogyan lehetne megoldani a gyerekek beutaztatását tömegközlekedéssel biztonságos körülmények között, az iskola előtti csoportosulások megakadályozását, és hogy milyenek lennének a vizsga körülményei, ha egy diák adott esetben 30 fokban, maszkban ülve írná a négy órás írásbelit. Szerinte méltánytalan helyzetben kellene letenni a vizsgát, olyanban, amire se a tanulók, se az őket felkészítő tanárok nem számítottak.

Úgy fogalmazott: ahhoz, hogy ez idén érettséginek nevezhető legyen, három fontos alapelvnek meg kell felelnie. A két legelső az igazságosság és a méltányosság ezeknek mindig meg kell felelni, különben komolyan vehetetlen az egész. De – tette hozzá – idén van egy harmadik alapelv, hogy biztonságos legyen. Szerinte ha májusban elkezdik az érettségit, az egyiknek se felel meg.

A PDSZ felhívása a Munka törvénykönyvét idézi, amely szerint meg lehet tagadni a munkavégzést, ha a munkavégzés a környezetet súlyosan veszélyeztetné, azt meg lehet tagadni. Törley Katalin elmondta, ezen sokan gondolkodnak, de félő, hogy munkajogi perekkel kell szembenézniük azoknak a tanároknak, akik erre hivatkozva nem vesznek részt az érettségiben. Ráadásul a kormánynak az ilyen szabályok átírása nem szokott problémát okozni.

Nemhogy nem látja akadályát az érettségi elhalasztásának, hanem szerinte csak ezt lehet valamennyire is biztonsággal javasolni jelenleg. A megoldásról még nagyon nehéz bármit is mondani, sok ötlet van, de időt kell adni az érettségi vizsga jobb kitalálására. Amikor még fut a „Maradj otthon!”-kampány és veszélyhelyzetben él az egész ország, akkor nem szabad érettségit szervezni. Törley Katalin nem látná akadályát, hogy júliusban szervezzék meg a vizsgákat, mivel nincs igazi jelentősége a májusi dátumnak.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Pixabay

Esti gyors
2020. április 16., csütörtök 18:30
Műsorvezető: Hardy Mihály