„Klubrádió
Megbeszéljük...

Alaptanterv – Vissza ötven évet!

10/02/2020 19:35

| Szerző: Klubrádió

Összegányolt, múltba révedő agymenés. A természet-tudományoknak lőttek. Hogy miről van szó? A Nemzeti alaptantervről.

2020. február 10. Megbeszéljük-részlet (2020.02.10. Pilz Olivér-interjú)
14:41
00:00

Elkezdődött a tiltakozás a Nemzeti alaptantervnek nevezett kormányzati elképzelés bevezetése ellen, de ez még nem túl látványos, nem átütő erejű. Feltehetően azért, mert a kerettantervek, amelyek kibontanák, hogy miről is van szó, még nem ismertek. A pedagógusok még ezután szembesülnek azzal, hogy mit is kellene tenniük.

Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium fizikatanára, a Közalkalmazotti Tanács elnöke azt látja a legnagyobb problémának, hogy irdatlan mennyiségű a tananyag. Rég mondják, hogy csökkenteni kellene a diákok terheit, de ez nem történik meg most sem. A lexikális tudás erőltetése tovább tart. A természettudományok háttérbe szorulnak, azok lettek az átalakítás vesztesei. Mellesleg például Kínában fényévekkel előrébb jár a matematika oktatása, mint itt.

Ötven évvel sikerült visszavetni az oktatást, a tanár nem tehet mást, mint hogy kiáll a katedrára és előad. Összegányolt, múltba révedő agymenésről van szó, ami mellesleg egy milliárd forintba került, és azt sem lehet tudni, hogy kik hozták össze.

A kormányrendelet „nemzetinek” nevezi, miközben semmiféle konszenzus nincs a hátterében – mondja Pilz Olivér. Megvalósíthatatlan, tartalom sincs mögötte, de még az ideológiai háttér sem látszik tisztán. A Megbeszéljük című műsorunkban megkérdezett pedagógus szerint úgy tűnik, hogy a kormánynak se képessége, se akarata nincs egy korszerű alaptanterv létrehozására.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Megbeszéljük
2020.02.10. 16:00
Műsorvezető: Szénási Sándor