„Klubrádió
Esti gyors

Módosított alaptanterv miniszteri lózungokkal

31/01/2020 20:41

| Szerző: Klubrádió

Elkészült a módosított Nemzeti Alaptanterv, jelentette be a kormány. Csak azok nem ismerhetik még, akik használják majd.

2020. január 31. Esti gyors / részlet, Szűcs Tamás (20.01.31.)
05:35
00:00

Akár lehetne jó is a módosított Nemzeti Alaptanterv iránya az alapján, amit tudni lehet róla. Igaz, hogy az nem sok, mert a dokumentum egyelőre nem elérhető. Egyeztetésre, véleményezésre nem hagyott időt a kormány, így biztos, hogy nagy kapkodás közepette kell majd alkalmazni. Valószínűleg ezért is hívják úgy, hogy módosított, és nem új alaptanterv, hogy úgy tűnjék, hamar bevezethető – véli Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

A hivatalos bejelentéskor elhangzott miniszteri lózungokból, nem sokat lehet megtudni. A jelennek és a jövőnek szól, de a múltra épül, ezt mondta a miniszter, meg beszélt az esélyegyenlőségről is. Az biztos –mondta Szűcs Tamás-, hogy önmagában nem fog esélyegyenlőséget teremteni egy tanterv.

Az óraszámcsökkentés, mint irány viszont helyes. Talán sikerül megszüntetni, hogy egy diáknak 8-9 órája is legyen egy nap. Az külön jó, hogy a kötelező órák aránya kisebb lesz a választhatók javára. Ez azonban csak akkor fog működni, ha jelentősen csökkentik a tanítandó lexikális tartalmat. A kompetencia felmérések is azt mutatják, hogy a magyar iskolarendszer még túlságosan erőlteti a lexikális tudást, miközben a világ más irányba megy.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi.

Esti gyors
2020.01.31. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti János