„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

A fehér középosztályra szabták az oktatást

28/10/2019 13:55

| Szerző: Klubrádió

Ahhoz, hogy a közoktatás összeomoljék, durva dolgoknak kellene történniük. Most a színvonal fokozatos romlása a jellemző, és a cinikus hatalomgyakorlás.

2019. október 28. Reggeli gyors/Reggeli személy 19.10.28. Szűcs Tamás
43:48
00:00

Az, hogy nincs elég pedagógus, régóta tudható, de hogy mennyire nincs, az nem. A létszámhiányról szóló adatokat ugyanis titkolják a fenntartók. Az önkormányzati tulajdonú intézményekről, jellemzően óvodákról még csak-csak lehet tudni valamit, de az államiakról semmit. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közérdekű adatok kikérésével próbálkozik, hogy korrekt felmérést tudjon készíteni. Bár európai összehasonlításban az sem mond majd sokat, hogy egy tanárra hány gyermek jut, mert a fejlettebb országokban számos segítője van a tanárnak, pedagógiai asszisztens, pszichológus és egyéb segítők.

A pedagógushiány miatt még önmagában nem fog összeomlani az iskolarendszer, ahhoz még durva dolgoknak kellene történniük, egyelőre ott tartunk, hogy egyre nagyobb mértékben romlik a színvonal – mondja Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke. Az érdekképviselet nagy gondja, hogy a kormány nem tekinti partnernek. Igaz, a közoktatásban működő két szakszervezet közül ez a kisebb, mintegy 3000 taggal, de aktívan működik. S nemcsak rajtuk néz keresztül a kormány, hanem más szervezeteken is. November kijön az új Nemzeti Alaptanterv, nem lehet róla tudni semmi. A szakképzés átalakításáról alig közöltek valamit, a beiskolázás rendjét megkérdezésük nélkül változtatják meg, és még hosszú a sor.

A szakszervezet legfontosabb tevékenysége a bérharc lenne. 2016-ban sikerült is nagyobb összefogással, több szervezetnek komoly tüntetéseket szervezni, amelyeken nem csak pedagógusok voltak, a közelmúltban a PDSZ két sztrájkot is megpróbált meghirdetni, de a hatalom azokat adminisztratív, jogi eszközökkel ellehetetlenítette. A még elégséges szolgáltatást nem fogadták el. Jogszerűtlen sztrájkra pedig nem vehetik rá a tagjaikat, mert egyszerűen nem tudják megvédeni őket ilyen esetben. Szűcs Tamás megjegyezte, hogy jól jött volna a nagyobbik szakszervezet, a PSZ támogatása, de ők még hittek a kormánynak. Egyébként a pedagógusok között nem nagy a sztrájkhajlandóság, a 106 ezer emberből kevesen mozdíthatók, nagy a tehetetlenség, sok helyen uralkodik a félelem.

A szakma nagy problémája az elöregedés, ezzel párhuzamosan az, hogy ma már nem működik a kádári diktatúrában alkalmazott módszer, amikor egy tanár bement az órára, frontálisan előadta a tananyagot és kész. Ez a fehér középosztályra szabott módszer, Nahalka István kifejezésével élve. Azokban a gyermekekben talán még van motiváció, de ők sem azok a jó kislány, jó kisfiú típusok már. Vannak olyan helyek, ahol a pedagógus egyedül már be sem megy az osztályba, csak biztonsági őrrel.

Szűcs Tamás szerint ezen a helyzeten úgy lehet változtatni, ha lecserélik az elavult tananyagot, új módszertant alkalmaznak, segítők tucatjait alkalmazzák az iskolákban, és egyfajta projekt szellemű oktatásra állnak át.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Reggeli gyors
2019.10.28. 09:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes