„Klubrádió
Fülbevaló

Figyelemhiányos fiatalokon segíthet egy magyar kutatás

24/09/2019 17:22

| Szerző: Klubrádió

Változásokat hozhatnak a figyelemhiányos-hiperaktivitás zavar és az Alzheimer-kór kezelésében két magyar tudósnő díjazott kutatásai – velük beszélgettünk a Fülbevalóban.

2019. szeptember 24. Fülbevaló (2019. szeptember 24., kedd 13:00)
51:21
00:00
Műsorvezetők: Kovács M. Veronika, Kovács M. Veronika

A nőkért és a tudományért-díjat Magyarországon 17 éve adják át, az alapítók törekvése a díj megalapításakor az volt, hogy a tudománnyal foglalkozó nőket minél többen megismerjék, támogatva ezzel karrierjüket. A külföldön már több mint húsz éves hagyománnyal rendelkező program hazai változatára minden évben olyan tudós nők nyújthatják be pályázatukat, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének megismerésnél, valamely magyar felsőoktatási kutatási intézményben vagy kutatóintézetben dolgoznak.

 
Bunford Nóra
 

A nőkért és a tudományért magyar ösztöndíj magyar kutatónőket támogat és az ország bármely pontjáról lehet pályázni rá. Alakultak már kutatócsoportok, néhány díjazottaknak lettek díjazott tanítványaik és egy valódi női kutatói közösség alakult ki az országban. A program védnöke a Magyar Tudományos Akadémia. A nőkért és a tudományért idei díjazottai olyan betegségek kezelésében hozhatnak tudományos áttörést, mint az ADHD vagy az Alzheimer-kór. 

 
Fülöp Lívia
 
 

Bunford Nóra, a Lendület Fejlődéstani és TranszlációsIdegtudomány kutatócsoport vezetőjeként az érzelemszabályozásra koncentrálva azon dolgozik, hogy megoldást találjanak a figyelemhiányos hiperaktivitás okozta negatív következmények – például a társas kapcsolatokban megélt károsodások – megelőzésére. Az adásból az is kiderül, mit vesz figyelembe a Bunford Nóra által alkalmazott új megközelítés.

Fülöp Lívia, a Szegedi Tudományegyetem ÁOK Orvosi Vegytani Intézetében működő, Neurodegeneratív Betegségek Kutatócsoport vezetője pedig az idegrendszeri betegségek hatékony kezelését tűzte ki célul, azt vizsgálja, hogy az agysejtjeinket érő stresszhatások hogyan befolyásolják például az Alzheimer-kór kialakulását. Munkájának célja a központi idegrendszeri betegségek gyógyítására alkalmazható gyógyszerek fejlesztése.

Az adást a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Fülbevaló
2019. szeptember 24., kedd 13:00
Műsorvezető: Kovács M. Veronika