„Klubrádió
Fülbevaló

Válasszon! Boldogasszony csipkéje, vagy Kicsi gesztegye

6/08/2019 16:07

| Szerző: Klubrádió

Augusztus 18-tól lehet megkóstolni az ország tortáját. A Fülbevalóban a díjazott finomságokat alkotó mesterek fedték fel néhány titkukat.

2019. augusztus 06. Fülbevaló - részlet 19.08.06. Magyarország tortája
11:44
00:00

Hiába az a neve a helynek, hogy cukrászda, az emberek egy része cukorra már nem vágyik, de finom ízekre annál inkább. Sok a cukorbeteg, mások vigyázni akarnak magukra, megint mások divatból kerülik a cukrot. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Gyuris László szegedi cukrászmester nyerte Kicsi gesztenye fantázianevű finomságával. Bevallotta, hogy nem volt könnyű eleget tenni a dietetikusok elvárásának, úgy, hogy a torta íze, állaga megfelelő maradjon.

A torta alsó része felvert tészta, ennek nagyobb része tojás. Következik egy ropogós réteg, mandulával, mogyoróval, arra ismét felvert jön, következik az áfonyavelő csillagánizzsal, majd a tetejére a gesztenyehab. Gyuris László felhívta a figyelmet a gesztenye, gesztenyemassza minőségére. Csak kiváló anyagból lehet úgy elkészíteni a tortét, hogy ne igényeljen cukrot, és a boltban kapható termékek között sok az olyan, amely nem tiszta gesztenye, hanem valamivel keverve van.

Magyarország Tortája a Boldogasszony csipkéje lett, Tóth Norbert dunaföldvári mester alkotása. Ennek legfontosabb alkotóeleme a málna. Főleg régebben sok helyen termesztettek málnát, köthető tehát ez a gyümölcs Magyarországhoz. A színe is megnyerő és nagyon jól párosítható például a fehér csokihoz és a zöldfűszerekhez.

Tóth Norbert már négyszer volt döntős ezen a versenyen, most végre sikerült megnyernie. Miután új kreációkkal igazásn csak a napi munka után tudott foglalkozni, úgy döntött, hogy a jövő évet kihagyja, mintegy pihenő évnek szánja, aztán majd eldől, hogyan tovább.

Az interjúkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Fülbevaló
2019.08.06. 13:00
Riporter: Lay Viktória