„Klubrádió
Vény nélkül

Cukorbetegség - Figyeljünk rá!

8/07/2019 09:31

| Szerző: Klubrádió

Rémisztően hangzik, de már kisbabáknál is kialakulhat. Hogy miért, azt még kutatják. Felnőtteknél biztosan számít az étkezés.

2019. július 01. Vény nélkül (2019. július 01., hétfő 14:00)
20:53
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória

Az elmúlt 30 évben háromszorosára nőtt az 1-es típusú cukorbetegség előfordulása, ezzel együtt az érintettek korosztálya is bővült, az általában kamaszkorban jelentkező betegség már kisiskolásoknál, óvodásoknál, de akár kisbabáknál is kialakulhat. Dr. Tóth-Heyn Péter, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgató-helyettese elmondta, arra is van példa, hogy a betegség lassú lefolyású, és így egész későn, 40-50 éves korban is előfordulhat.

Hogy ilyen drasztikusan megnőtt az előfordulása, azért valószínűleg a környezeti hatások a felelősek, de a pontos okát még nem sikerült meghatározni. Pár évtized alatt ekkora növekedés semmiképp nem fogható a genetikára, az viszont egy lehetséges ok, hogy a 90-es évektől áttértünk a nyugatias típusú étkezésre. Érdekesség, hogy a nyugat-európai országokban ez a növekedés már jóval korábban elkezdődött.

Tóth-Heyn Péter elmagyarázta, hogy az inzulin egy hormon, ami lehetővé teszi, hogy az elfogyasztott élelmiszerek szénhidráttartalma elégethető energiává váljon. Minden sejtünk energiára éhes a működéséhez, amit innen kapna meg. A szénhidrátok az étrendünk felét teszik ki, ha nincs inzulin, akkor ez a szénhidrát feleslegesen kerül be a szervezetbe. A vérben ott marad a cukor, amitől magas lesz a vércukorszintünk, a sejtek viszont továbbra is éhezni fognak, így kénytelenek a zsírokat elégetni, amitől aztán anyagcsere eltérések alakulhatnak ki, ez pedig életveszélyes lehet.

Az 1-es típusú cukorbetegség egy autoimmun betegség, aminek következtében az immunrendszer megtámadja az inzulintermelő sejteket, végül a kis mennyiségű maradék sejtek már nem lesznek elegendőek a szervezet működtetéséhez. Rossz hír, hogy diabéteszeseknél gyakrabban fordul elő a cöliákia (gluténérzékenység), ami szintén autoimmun betegség, és ez fordítva is igaz. Tehát a hajlam közös a két autoimmun betegségre, de hogy egyik a másikat kiváltaná, nem igaz.

Tóth-Heyn Péter felhívta a figyelmet, hogy hiába mutatják ki évekkel korábban azt, hogy az immunrendszer megtámadta az inzulintermelő sejteket, csökkent az inzulin termelése, nem tudnak semmit tenni az ellen, hogy ez a folyamat továbbmenjen - megelőzni tehát nem lehet.

Jelenleg az elpusztult inzulintermelő sejtek helyreállítására sincs tudományosan igazolt módszer, de erre nagyon intenzív kutatások zajlanak, egy-két évtizeden belül valószínűleg helyre lehet állítani az inzulintermelő képességet. A megoldás az lehet, hogy az elpusztult sejteket őssejtekből pótolják. Ez ma már nagy tömegben rendelkezésre áll, de hogy az immunrendszer tartósan ne támadja meg ezeket, az még várat magára.

Tóth-Heny Péter hangsúlyozta, hogy amint a tünetek megjelennek, időben el kell kezdeni az inzulinkezelést, a páciensnek megfelelő gondozó központba kell kerülnie. Ha nem kap időben inzulint, egy veszélyes állapot, a ketoacidózis alakul ki.

4 fontos tünet van, amiből ha kettőt-hármat észlelünk, a betegnek 12-24 órán belül orvoshoz kell kerülnie, lehetőleg diabétesz centrumba: nagyon gyakori vizeletürítés (minden szünetben kijár, újra bepisil éjszaka), sok folyadékfogyasztás (4-6 liter folyadék is lehet), 1-2 kilogramtól 12 kg-ig terjedő fogyás néhány hónap alatt, fáradtság, gyengeség, figyelemhiány. Kamaszoknál a látási élesség is csökkenhet. Játszótéren, iskolában, óvodában, szomszéd gyereknél jelezzük a szülőknek!

A beteg kezelése azonnal elkezdődik, ami ijesztően hangzik, de nem fájdalmas, a nehezebb része az, hogy ehhez egy időben és mennyiségben szigorúan szabályozott diétát kell tartani.

Tóth-Heyn Péter hozzátette, ez egy sokkoló hír a családnak, de a következő hetek viszonylagos megnyugvást hoznak. Lehet vele teljes életet élni, ma diabetológus szakorvosként az a célja, hogy úgy legyen jó a betegek vércukra, hogy közben egy teljes gyermekéletet élhessenek, és az életkilátásaik ne legyenek rosszabbak mint az övé. Ez pedig elérhető.

A műsort a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Vény nélkül
2019.07.01.  14:00
Műsorvezető: Lay Viktória