„Klubrádió
Vény nélkül

Sokat javult a cukorbetegség kezelése az utóbbi évtizedekben

30/06/2019 11:15

| Szerző: Klubrádió

A genetikai hajlam annyira nem, a környezeti faktorok viszont nagyobb szerepet játszanak a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában. Elhízás, zsíranyagcsere-zavar, magas vérnyomás, mozgáshiány, civilizációs életmód, ezek mind növelik a kockázatát - mondta a Klubrádiónak Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke.

2019. június 28. Vény nélkül (2019. június 28., péntek 14:00)
22:41
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória

Megelőzni egészséges étrenddel és mozgással lehet, de bizonyos esetben gyógyszereket is használnak. Optimális esetben a háziorvosnál előszűrés történik, ami egy kérdőíves vizsgálat: kor, családi halmozódás, zöldség-gyümölcs fogyasztás, mozgás, magas vérnyomás - ezek alapján adódik egy pontszám, amely utal arra, hogy mekkora eséllyel lesz az illető cukorbeteg.

Ha valakinél igazolják a betegséget, első lépésként meg kell vele értetni, hogy mostantól 2-es típusú cukorbeteg. Tünetei ugyanis sok esetben nincsenek, viszont évtizedek múlva a szövődmények jelenthetik a problémát. Kempler Péter elmondta, már a felismeréstől kezdve el kell kezdeni a kezelést, hiszen a hosszútávú anyagcserehelyzet annál kedvezőbb, minél hamarabb kezdik meg a gyógyszerezést.

Korábbi adatok szerint 1 év eltelte után a betegek fele nem szedi a gyógyszert. A kezelés viszont sokat javult az utóbbi évtizedekben. Olyan korszerű gyógyszerek kaphatók, amelyek nem járnak testsúlynövekedéssel, illetve néhánynál semmiféle mellékhatás nem ismert. Ezeket a gyógyszereket kb. a betegek 2/3-a szedi 1 év után is. A gyógyszerszedést a tünetmentesség befolyásolja, mivel ha valakinek normalizálódik a cukra, úgy gondolja, hogy már nem is cukorbeteg, pedig ez egyáltalán nem így van.

Az is előfordul, hogy extrém magas vércukorértékek hátterében derül ki a 2-es típusú diabétesz. A sok évig fel nem fedezett 2-es típusú ugyanolyan tünetekkel jár, mint az 1-es típusú. Ebben az esetben csak az inzulininjekció és a kórházi kezelés jöhet szóba. Sokszor ezek a betegek életük végéig inzulinon maradnak, holott ez nem szükségszerű. Kempler Péter elmondta, az inzulin kicsit hátrébb került a kezelésben, mivel sok innovatív gyógyszert fejlesztettek ki, amit az inzulin előtt tudnak alkalmazni.

Klasszikus tünetek a gyakori vizeletürítés, sok folyadékfogyasztás, a testsúly csökkenése, de a gyakoribb és nehezebben gyógyuló fertőzések, valamint az elhúzódó sebgyógyulás - különösen az alsó végtagon – ezek mögött is állhat a betegség.

2-es típusú cukorbetegség esetén döntően a metabolikus elváltozások vezetnek magas vérnyomás kialakulásához, így a vércukorszinten kívül ezt is monitorozni kell. Nagyné Lukács Ildikó, a Beurer Medical ügyvezetője elmondta, mindkettőből széles paletta áll rendelkezésre. Kiemelte, vércukormérésnél a tűt minden esetben cserélni kell, mert a rászáradt vér befolyásolja az értéket, a vérnyomásmérést pedig nyugodt, ülő helyzetben végezzük, megfelelő méretű mandzsettával.

Vércukorszintmérőknél dinamikus a fejlődés, az új eszközökkel gyorsabban, egyszerűbben és kényelmesebben elvégezhető, sőt, az okos eszközök segítségével az értékek jegyzetelése is könnyen megoldott.

A határértékekről Lukács Ildikó elmondta, a vércukorszint éhomra / étkezések előtt: 4,0–7,0 mmol/l, étkezéseket követően 90 perccel: <7,5 mmol/l legyen. Egyes betegségeknél, időseknél megengedett a kicsit magasabb. Vérnyomásnál pedig 140/80 a felső határ.

Aki nem tudja a megfelelő életmódot tartani, annak célszerű önellenőrzés céljából ilyen eszközöket beszerezni, hogy idejében észrevegyék a problémát. A 2-es típusú cukorbetegség kockázatának felmérése itt található: https://diabetes.hu/findrisk.

Az adást a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Vény nélkül
2019. június 28., péntek 14:00
Műsorvezető: Lay Viktória