„Klubrádió
Vény nélkül

Modern csipő- és térdprotézisekkel könnyebb a gyógyulás

6/06/2019 10:36

| Szerző: Klubrádió

A Vény nélkül vendége Dr. Domán István Ph.D. ortopéd sebész főorvos volt, aki olyan - még újdonságnak számító - beavatkozásokról beszélt, amik új távlatokat nyitnak meg a térd-és csípőprotézisek beültetésében.

2019. május 31. Vény nélkül (2019. május 31., péntek 14:00)
22:03
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória
Mindannyian máshogy mozgunk, és ezt figyelembe kéne venni ahhoz, hogy a csípőprotézis beültetése után kialakuló szövődményeket elkerüljük. Egyrészről a protézis ficamodhat, ami elég ritka, de annál nagyobb problémát jelent. Gyakoribb probléma, hogy a protézis kopó felszíne nem funkcionál elég sokáig. Bizonyos szituációkban a fekvő helyzethez képest máshogy terhelődnek ezek a felszínek, az így jelentkező terhelés pedig ezek élettartamát rövidítheti. Hogy ezeket kiküszöböljék, létrehoztak egy “mozgásanalízis alapú csípőprotézis beültetés” nevű eljárást, aminek első lépéseként a beteg medencéjéről és az ágyéki gerincről különféle dinamikus testhelyzetekben röntgenfelvételek készülnek. A kielemzett adatok alapján végül egy személyre szabott, 3D nyomtatott protézis beültetésére kerül sor.

Nemcsak a technológia, de az anyagok is fejlődnek, a most elérhető protézisek a korábbi 10-15 éves élettartam helyett ennek a dupláját is kibírják. Különösen fontos ez a fiatalabb betegeknél, hiszen a csípőkopásos problémák egyre fiatalabb korosztályban jelentkeznek. Az ezzel a technológiával végzett közel 100 műtét után a tapasztalatok pozitívak. Mivel ez egy minimálisan invazív eljárás, a beteg számára kevésbé megterhelő, a vágás is kisebb és az izomzat sem sérül, így gyorsabb felépüléssel jár.

 
Csípő- és térdprotézisek
 

Hagyományos térdprotézis esetében 6-10 különböző méret áll rendelkezésre, és ebből kell a műtét előtt meghatározni, hogy melyik lesz a legjobb megoldás. Dr. Domán István elmondta, az esetek jelentős részében ez tökéletes megoldás, de előfordulhat, hogy a protézis mérete nem illeszkedik jól. Másrészről adódik a probléma, hogy ahány ember, annyi térd. Ezek a protézisek pedig előre meghatározott geometriát követnek, és nem a páciens sajátosságait. A technológia viszont most már itt is odáig jutott, hogy nem a “pácienst faragják a protézishez, hanem a protézist gyártják a pácienshez”. A sebész főorvos hozzátette, a műtét utáni térdprotézis egy fájdalmasabb ízület, így a fájdalom csillapítására különböző technikákat alkalmaznak. 1-2 nap után jelentősen mérséklődnek a fájdalmak, két hetes kontrollra pedig már rendszerint segédeszköz nélkül érkeznek a páciensek. A műtét utáni aktivitáson viszont sok múlik, fontos betartani a gyógytornász által javasoltakat, hogy a lehető legjobb legyen a felépülés.

És hogy elkerülhető-e az ízületi betegség? A túlterhelést, túlsúlyt, sportsérüléseket elkerülhetjük, de ha már fájdalmat, a mozgáspálya beszűkülését érezzük, fontos, hogy megismerjük a problémát, keressünk fel orvost, és csökkentsük az ártalmakat.

Vény nélkül
2019. május 31. péntek 14:00
Műsorvezető: Lay Viktória