„Klubrádió
Reggeli gyors

Háziorvoslás – Csak 19 pont

20/05/2019 08:54

| Szerző: Klubrádió

Az összeomlás szélén áll a háziorvosi rendszer. Kevesen vannak, sok köztük az idős szakember, a fiatalok pedig nem ilyen munkára vágynak.

2019. május 20. Reggeli gyors - részlet 19.05.20. Békássy Szabolcs
07:55
00:00

Kezdjük a számokkal. Több mint 400 házorvosi állás betöltetlen. Akik még dolgoznak, azok 40 százaléka 60 évnél idősebb, a gyermekorvosoknál még elkeserítőbb az arány. Sokan kényszerből maradnak a pályán, gyakorlatilag sosem tudnak nyugdíjba menni, életük végéig dolgoznak. A következő 5 évben körülbelül 1000 új háziorvosra lenne szükség. A bértábla szerinti fizetést az állami finanszírozásból lehetetlen kigazdálkodni.

A Háziorvosok Online Szervezete 19 pontba gyűjtötte össze, hogy mit kellene tenni - lehetőleg sürgősen -, különben tényleg összeomlik a rendszer. Erről beszélt Békássy Szabolcs alapító a Reggeli gyorsban.

Nagy baj, hogy nem vonzó a pálya a fiatalok számára, többnyire csak azt látják, hogy a háziorvos recepteket, meg beutalókat ír, nem is igazán orvos. Pedig ha helyben meg lehetne oldani a problémát, nem kellene továbbküldeni a beteget, mindenki jól járna, és még olcsóbb is lenne a gyógyítás.

Békássy Szabolcs szerint nem minden pénzkérdés, illetve nagy pénz kérdése. Mondjuk, ha nem kellene a háziorvosnak helyi iparűzési adót fizetnie, az nem okozna komoly kiesést a közös kasszánál, viszont „hangulatjavító” intézkedésnek igazán jó lenne. Szükség volna egy módszertani központra is, amelyben szakmai műhelymunka folyna, ott lehetne kipróbálni, hogy a reformokat miként lehet a gyakorlatba áttenni.

Szénási Sándor interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI, Balázs Attila.