„Klubrádió
Reggeli gyors

Összeomlás lesz, az apró rendelő sok, a gyermekorvos kevés

15/05/2019 11:40

| Szerző: Klubrádió

Vészhelyzet van, a gyermekorvosok negyven százaléka nyugdíjas, húsz százalékuk 70 évnél idősebb, így az ellátás struktúrája rövid időn belül fenntarthatatlanná válik – mondta a gyermekorvos-egyesület elnöke, aki szerint koncentrálni kellene a feladatokat.

2019. május 15. Reggeli gyors / részlet - interjú Póta Györggyel (19.05.15.)
09:27
00:00
Ezernégyszáz orvos látja el a gyerekek 75 százalékát – vagyis ennyi gyógyító jut a közel kétmillió 18 év alatti háromnegyedére –, ám még ez se lenne feltétlenül kevés, ha az orvosok nem rossz struktúrában dolgoznának, és nem lennének idősek és fáradtak – fogalmazott Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Ha csak néhányan abbahagyják a munkát egy fővárosi kerületben, akkor ott már nem lesz megfelelő ellátás. A közeljövőben tehát nem lesz fenntartható a '60-as évek óta működő gyerekorvosi struktúra – összegezte véleményét.

Több évtizede arról beszélnek, hogy a csoportmunka a jövő útja. Póta György szerint ha egy kerületben egy központi, vagy egy városban egy-két nagyobb rendelő lenne, ahol közösen dolgoznának, az folyamatos ellátást tenne lehetővé, nem csak 3-4 órás rendelési időket. A nem orvosi végzettségű szakdolgozók, diplomás nővérek, gyógytornászok, pszichológusok, dietetikusok rengeteget tudnának segíteni, mert az ő munkájukra is óriási igény van – mondta. Szerinte egy ilyen orvosközösség talán a jelenleginél több beteget is el tudna látni.

Ezzel szemben ma az „apró” (egy-két orvost foglalkoztató) házi gyerekorvosi rendelők a jellemzők, de az ellátásnak ez a módja már most se nagyon működik, belátható időn belül egyáltalán nem fog – tette hozzá.

(Címlapi kép: MTI)

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

Reggeli gyors/Interjú Póta Györggyel
2019. május 15., szerda 7.45
Műsorvezető: Pikó András