„Klubrádió
Reggeli gyors

Setét Jenő: Nem hagyhatunk elveszni több tízezer gyereket!

21/10/2019 12:20

| Szerző: Klubrádió

Aláírásgyűjtésbe kezdenek a Roma büszkeség napját szervező egyesületek, hogy a tankötelezettséget állítsák vissza 18 évre – Setét Jenő polgárjogi aktivistát kérdeztük.

2019. október 21. Reggeli gyors / részlet, Setét Jenő (19.10.21.)
06:40
00:00

A Roma büszkeség napját a hétvégén ünnepelték, az esemény mottója az volt: „Tanulni akarunk!”. Eddig mindig Budapesten volt, most először vidéken, Salgótarjánban. Setét Jenő polgárjogi aktivistát, a rendezvény egyik felszólalóját kérdeztük, aki nagyon elégedett volt a szervezéssel. Mint mondta, minden salgótarjáni roma kiválóság emléktáblájánál megállt a menet, amelyhez egyre több fiatal és gyerek csatlakozott, ennek kimondottan örülnek. Sok településről jöttek, Baranyából, Zalából, Borsodból, Hevesből, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyéből.

Setét Jenő hangsúlyozta: országos aláírásgyűjtés indul, amelynek célja, hogy 18 évre állítsák vissza a tankötelezettségi korhatárt. Közölte: jelentős társadalmi károkat okoz, hogy 2012-ben 16 évre szállították le a korhatárt. Három adatsort ismer, az egyik szerint a 17 éves fiatalok több mint 20 százaléka kizuhant a közoktatásból ennek következtében, a másik a 168 Órában jelent meg 2016-ban arról, hogy évente 45 ezer gyerek esik ki a közoktatásból, a harmadik szerint pedig évente 60 ezer kilencedikest veszítünk el az iskolarendszerből. Köztük természetesen felülreprezentáltak a szegény családok gyerekei és a roma gyerekek. Nem törődhetünk bele abba, hogy több tízezer fiatal sorsa megpecsételődik azáltal, hogy nem tud érettségit szerezni, ami a boldogulás alapvető feltételének számít. Egyébként ez csak adminisztratív intézkedés, nem kerülne semmibe.

Az nem jött be, amit a kormány elképzelt, hogy inkább szakmát szerezzenek a fiatalok érettségi helyett, mert a kutatások azt bizonyítják, hogy a szakiskolások, szakmunkásképzősök közül zuhannak ki a legtöbben a közoktatásból. Ha egy 15-16 éves fiatallal ez történik, akkor neki nem marad sok más lehetősége, mint a közmunka, a szociális segély, az alkalmi munkák, ráadásul aki ilyen helyzetbe kerül a munkaerőpiacon, az nagyobb eséllyel lesz tartósan szegény, a tartósan szegények pedig sokkal rosszabb egészségügyi állapotra és rövidebb élettartamra számíthatnak, mint a kedvezőbb helyzetűek. Nem tehetjük meg, hogy több tízezer gyereket hagyjunk elveszni, lemondjunk róluk – mondta. Másik javaslatuk, hogy egy olyan ösztöndíjprogramot, amelyet most csak szakmához lehet igénybe venni, terjesszenek ki az érettségire is.

Az interjút a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: 168 Óra

Reggeli gyors
2019. október 21. hétfő 8:10
Műsorvezető: Lampé Ágnes