„Klubrádió
Reggeli gyors

Érettségi – Veszíthetnek egy évet a felvételizők

20/04/2020 10:57

| Szerző: Klubrádió

A középiskolai érettségi vizsgákat májusban megtartják, de csak írásbeli lesz. Aki szóban jobb, az most rosszul jár.

2020. április 20. Reggeli gyors - részlet 20.04.20. Asbóth Márton
07:04
00:00

Késében van a kormány az érettségi vizsgák szabályozásban is, illetve a szabályok közlésében, kétségek között hagyva ezzel sok középiskolást. A Társaság a Szabadságjogokért már egy hónappal ezelőtt kérte, hogy tisztázzák, mire számítsanak a középiskolások, akik életük egyik legfontosabb feladata előtt állnak. Asbóth Márton, a TASZ programvezetője ismertette a jelenlegi helyzetet a Reggeli gyorsban.

Az írásbeli érettségi vizsgákat május 4-étől kezdődően megtartják. A diákoknak be kell menniük a középiskoláikba, megírni dolgozataikat. (Csupán egy adalék, hogy Orbán Viktor május 3-ára teszi a járvány tetőzését.) Szóbelik nem lesznek, tehát aki úgy jobban, meggyőzőbben tudná kifejezni magát, most hátrányba kerül, nem tud javítani az írásbeli eredményén. Elektronikus úton sem lehet vizsgázni. Amennyiben valaki mondjuk házi karanténban van, illetve más ok miatt nem tud elmenni vizsgázni, csak ősszel tud érettségizni. Számos jogvesztő határidőt is sorolnak a szabályok. Például a dolgozatok javításához tehettek észrevételt a diákok, ez néhány pontot jelenthetett, ami adott esetben jól jöhetett a felvételi határ átugrásához, ettől a lehetőségtől gyakorlatilag elestek.

A lényeg tehát az, hogy aki most lemarad, az nem felvételizhet, ősztől nem tud egyetemre, főiskolára menni, veszít egy évet.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2020.04.20. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor