„Köszönjük,
A lényeg

Halasszák el az érettségit! - DK

16/04/2020 16:02

| Szerző: Klubrádió/MTI

 | Szerkesztő: Báder Tamás

A Demokratikus Koalíció (DK) azt javasolja, hogy határozatlan ideig halasszák el az idei érettségiket.

A párt a vizsgákat egy hónappal a járványveszély elmúltát követően tartaná meg.  Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese csütörtöki, online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a május 4-i kezdőidőpont járványügyi szempontból veszélyes, oktatásszakmai szempontból pedig ostoba. 

A politikus hangsúlyozta, hogy az érettségin való részvétel utazással jár, a diákok használják az iskolák helyiségeit, találkoznak egymással és a felügyelő tanárokkal. Hiába tesznek bármilyen óvintézkedést, ez mindenképpen növeli a járványveszélyt. 

 
 Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Arató Gergely elmondta, hogy a járványveszélyt követően még azért halasztanák legalább egy hónappal az érettségiket, hogy a diákok, a tanárok és a szülők megfelelően fel tudjanak készülni a vizsgákra. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a kormány döntése alapján, a koronavírus-járvány miatt, csak írásbeli érettségi vizsgákat szerveznek május 4-től. Kizárólag azoknak lesz lehetőségük érettségit tenni, akiknek a továbbtanulás miatt erre szükségük van, ez mintegy 83 ezer diákot érint. A mostani vizsgaidőszakban előrehozott vizsgákra nem lesz mód.