„Klubrádió
Megbeszéljük...

Falus: Jó és megfontolt döntés a lazítás

29/04/2020 19:09

| Szerző: Klubrádió

Jó, megfontolt, de nem veszélytelen döntés Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos szerint a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorítások májusi enyhítése. Szerinte nem magas a magyar halálozási arány, mert nem a tesztekhez kell viszonyítani, hanem a lakossághoz.

2020. április 29. Megbeszéljük / részlet, Falus Ferenc (20.04.29.)
14:23
00:00

Egyre több hír jelenik meg arról, hogy májusban elkezdi lazítani a koronavírus terjedésének megakadályozása miatt bevezetett korlátozásokat a kormány, miután a miniszterelnök május 3-ra várja a járvány tetőpontját. Falus Ferenc volt országos tiszti főorvost kérdeztük, aki szerint ez jó, megfontolt, de nem veszélytelen lépés. Jó és megfontolt azért, mert az Innovációs és Technológiai Minisztérium által nyilvánosságra hozott adatok szerint vírus inkább a zárt, bentlakásos intézményekben, kórházakban, idősotthonokban terjed, nem annyira közösségben.

Ezt támasztják alá a MOL és az OTP saját, munkahelyi tesztjei is. Az említett munkahelyi vizsgálatok is illeszkednek abba a trendbe, amely szerint 0,5 és 1 százalék között vannak a tünetmentes fertőzöttek, noha a miniszterelnök egy korábbi nyilatkozata alapján ennek a többszörösére lehetett következtetni. Jelezte: Palkovics László innovációs miniszter 30 ezer, Merkely Béla SE-rektor 17 ezer ember reprezentatív teszteléséről beszélt, ennek eredményei nagyon fontosak lesznek az átfertőződöttség szempontjából.

A lazítás lehetővé teszi, hogy az emberek kellemesebben éljenek, kicsit kiszabaduljanak a nyomasztó bezártságból, de ezzel együtt lehet arra számítani, hogy a megbetegedések száma nő. Ha ez nagyon nagy mértéket ér el, akkor vissza kell fogni a lazítást, újra szigorításokat kell bevezetni, tehát "csiki-csuki játék" következik. Ez tűnik a leghatékonyabb megoldásnak, de a közösségi védettséget, az úgynevezett nyájimmunitást a védőoltásig nem lehet elérni. 

Falus Ferenc arról is beszélt, hogy a kormánymédia megdicsérte, amiért Szabó Tímea párbeszédes parlamenti képviselőnek ellentmondva nem tartja magasnak a magyarországi halálozási arányt. Szerinte ezt az arányt az okozza, hogy a tesztek száma alacsony. „Ez egy csapda”, a kormány kevés tesztet csinált, és hagyta, hogy beépüljön a kommunikációba, hogy a tesztek számához viszonyítsák a halálozást. Márpedig Falus Ferenc szerint azt nem a teszteléshez kell viszonyítani, hanem a lakosságszámhoz, és utóbbi összevetésben nemhogy nem rosszul, de még azt is lehet mondani, hogy jól áll Magyarország.

Arról, hogy a magyar halálozási arány magasnak számít-e, megoszlanak a vélemények. Ez az adat az ismert fertőzöttek számához viszonyítva jelenleg 11 százalék, 2727 esetre jut 300 elhunyt. A worldometers.info adatai alapján egymillió lakosra Magyarországon 31 haláleset jut, a világátlag 29.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Megbeszéljük...
2020. április 29., szerda 16:15
Műsorvezető: Bolgár György