„Klubrádió
A lényeg

Leállítják a tanítást egész Olaszországban

4/03/2020 16:16

| Szerző: MTI/Klubrádió

Azonnali hatállyal leállítják a tanítást egész Olaszországban a koronavírus-járvány miatt. 

Az intézmények március 15-éig zárva lesznek - értesült az olasz sajtó szerdán. Az oktatásügyi miniszter úgy nyilatkozott, a következő órákban hozzák meg a végleges döntést. Az egész országban azonnal elterjedt hírre Lucia Azzolina az Öt Csillag Mozgalom (M5S) oktatásügyi minisztere úgy reagált, a kormány a "fertőzésveszély arányában" mérlegeli az iskolák bezárását.  Arra kérte az olaszokat, várják meg a hivatalos bejelentést, amelyet a következő órákban hoznak nyilvánosságra.   A sajtó viszont úgy tudja, a kormány rendelkezése csütörtöktől minden oktatási intézményre érvényes a bölcsödéktől az egyetemekig.

A  pedagógus szakszervezetek szerint a kormánynak sikerült ismét teljes káoszt teremteni. Az iskolákban máris bejelentették a tanulóknak az oktatási szünetet. Elemzők szerint Giuseppe Conte kormányfő nem képes kézben tartani a helyzetet. A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke Giorgia Meloni azonnali egyeztetést sürgetett a miniszterelnökkel. Matteo Renzi az Élő Olaszország (IV) kormánypárt vezetője szerint jelenleg olyan miniszterelnökre van szükség, aki "egyértelmű üzenetekkel vezeti az országot". Előzetes bejelentések szerint a római kormány az északi tartományokban már tíz napja alkalmazott óvintézkedések országos bevezetését mérlegeli. A tervezett szigorítások között szerepel a csoportos és tömegesemények felfüggesztése, köztük a labdarúgó bajnokság összes találkozójának zárt ajtók mögötti rendezése.

Koronavírus - Olaszország
 
 Maszkos egészségügyi dolgozó a fertőző betegségekre szakosodott római Lazzaro Spallanzani kórházban 2020. február 26-án. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi


Az olaszokat arra figyelmeztették, minél kevesebb emberrel találkozzanak, egy méteres távolságot tartsanak egymástól, ne fogjanak kezet, ne csókkal köszöntsék egymást. Lombardia után már az egész országra érvényes az a felszólítás, hogy a 65 évnél idősebbek ne menjenek utcára, mivel a vírusfertőzés lefolyása az ő esetükben súlyosabb tünetekhez vezethet. Olaszországban a kedd este közölt legutolsó adatok szerint meghaladta a 2000-t a pozitívak száma, több mint felük esetében nincsen szükség kórházi kezelésre, megközelítette a nyolcvanat a halottak száma, de egyre több a gyógyult is.

Roberto Fontana egészségügyi miniszter "komolynak" nevezte a kornavírus-fertőzés terjedése miatti helyzetet. Attilio Fontana a betegségtől leginkább érintett Lombardia kormányzója újabb vesztegzártérség felállítását sürgette Bergamo térségében. Lombardiában a fegyveres erők orvosai és egészségügyi személyzete segít az orvoshiánnyal küzdő civil kórházakban.