„Klubrádió
Reggeli gyors

Távolságtartásra és maszkra szükség lesz

12/05/2020 14:49

| Szerző: Klubrádió

Falus Ferenc szerint a kijárási korlátozásnak túl nagy jelentősége nincs, lehet enyhíteni. Bizonyos intézmények is kinyithatnak. Ám vannak szabályok, amiket be kell tartani.

2020. május 12. Reggeli gyors - részlet 20.05.12. Falus Ferenc
06:56
00:00

Európa számos országában megindult már egy nyitás, enyhítik a polgárok mozgásának korlátozást. Magyarországon is elkezdődött ez a folyamat, bár érthetetlen, hogy egész Pest megyét miért vették egy kalap alá, és az is, hogy Fejér megyét miért nem kezelik szigorúbban. Ez nyilvánvalóan politika, mint ahogy Budapesttel kapcsolatban is minden az. Erről is beszélt Falus Ferenc korábbi tiszti főorvos a Reggeli gyorsban.

A járványkezelés szakmai részéről elmondta, hogy itt még viszonylag kevés ember fertőződött meg, nem alakulhatott ki tömeges védettség. Bárhol, bármikor felbukkanhat egy úgynevezett szuperterjesztő, aki egymaga képes akár 1.400 másik embert is megfertőzni, erre nem egy példa volt már a világon. Ezért két óvintézkedésre feltétlenül szükség van és lesz a jövőben is. Az egyik a maszk viselése, a másik a másfél-két méteres távolság tartása, különösen zárt térben. Ehhez képest a kijárási korlátozás kevésbé fontos. Nyilván a krónikus betegségben szenvedők, akikre különösen veszélyes lehet a tüdőgyulladás, vagy a szervátültetettek, és azok, akik az immunrendszert gyengítő gyógyszereket szednek, ne mozogjanak odakint. Az egyébként egészségesek –betartva az imént említett óvintézkedéseket- mérlegeljék a kockázatot és annak megfelelően cselekedjenek. Az nem baj, hogy kinyitnak a vendéglők teraszai, a gyermekintézmények nyitásával sincs baj. Ugyan sehonnan nincsenek pontos adatok, még Kínából sem, de úgy tűnik, hogy a gyermekeket kevésbé viseli meg a betegség és nem is tudják olyan könnyen terjeszteni, mint a felnőttek.

A kiskunhalasi járványügyi mobil kórház
 
Mobil kórház Kiskunhalason
MTI/Ujvári Sándor
 

 

A súlyos betegek Budapestre szállításával kapcsolatban Falus Ferenc elmondta, hogy itt sincs mire támaszkodni, nem közölnek adatokat arról, hogy a különböző kórházakban milyen a gyógyulási, illetve halálozási arány. Az mondjuk nehezen érthető, hogy a Kiskunhalason lévő, jól felszerelt mobil kórházat miért nem használják. Mindenesetre az intézkedésnek lehet az az eredménye, és remélhető is, hogy csökken a halálozási arány.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt.

Reggeli gyors
2020.05.12. 06:00
Műsorvezető: Dési János