„Klubrádió

Magyar Nemzet: Májusban újra kinyithatnak a szállodák is

28/04/2020 16:48

| Szerző: Magyar Nemzet/Klubrádió

A kormányközeli Magyar Nemzet információi szerint jövő héttől országszerte mindenkinek előírhatják a védekezést segítő viseletet, ha üzletbe vagy vendéglátóhelyre megy. Ezzel párhuzamosan újra kinyithatnak a hetek óta zárva tartó kisebb üzletek, és megváltozhat a nyugdíjasoknak fenntartott idősáv az élelmiszerboltokban. Májusban fokozatosan kinyithatnak a szállodák, az éttermek és a kávézók.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a budapesti mintát követve jövő héttől már országosan bevezethetik az arcmaszkok használatát a nyilvános, zárt terű, vagy csoportosulásra alkalmas helyeken.

Úgy tudják, a koronavírus miatti veszélyhelyzetben a gazdaság újraindítására irányuló, május elejétől tervezett enyhítés az emberek mindennapi tevékenységében is új, konkrét szabályokkal járhat. Előírás lehet az arcmaszk, vagy a száj és orr eltakarására alkalmas eszköz használata valamennyi kereskedelmi egységbe belépve, illetve bevásárlóközpont, üzemanyagtöltő állomás felkeresésekor, és ennek ellenőrzése nem csupán a vállalkozó dolga lesz.

Ez azzal is járhat – tették hozzá –, hogy az eddig érvényben lévő különleges nyitvatartási rend is megváltozik, például az időseknek előírt háromórás idősáv módosításával, valamint a kijárási korlátozás alatt felkereshető boltfajták bővítésével, az engedélyezett üzemidő növelésével. Vagyis májusban újra kinyithatnak azok az üzletek, amelyek vásárló híján hetek óta zárva tartanak, például a ruha- és a cipőkereskedések, a játék- és a könyvesboltok. Az értékesítési helyeket úgy kell kialakítani, hogy a minimum másfél méteres távolság tartható legyen. 

Közölték azt is: a belföldi turizmus idei szezonjának előkészítésére májusban fokozatosan kinyithatnak a jelenleg zárva tartó szállodák és a vendéglátóhelyek helyi fogyasztás céljára, vagyis az éttermek, kávézók fogadhatnak majd vendégeket. Azonban nemzetközi mintára itt is kötelező lehet az arcmaszk használata, illetve a távolságtartás.