„Klubrádió
A lényeg

Bepróbálkozott a kormány, de ez nem fog menni

6/03/2020 13:24

| Szerző: Klubrádió

Óriási a kórházak adóssága, de a kormány csak azokkal az egészségügyi beszállítókkal ült le tárgyalni, amelyeknek több mint 100 millió forinttal tartoznak az intézmények. Tőlük azt követelték, engedjék el a tőketartozás 20 százalékát. Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint ez nem jött be, nem tud olyan cégről, amely ennyiről lemondott volna, legfeljebb 1-2 százalékról.

2020. március 06. A lényeg / részlet, Rásky László (20.03.06.)
07:46
00:00

Orbán Viktor korábban ismét nekiment a multiknak, ezúttal főleg az egészségügyben érdekelteknek. Sajtótájékoztatóján a kórházak körülbelül 80 milliárd forintos adósságának rendezéséről beszélt, és eközben fejtette ki nézeteit. Ezek szerint a kórházak a jövőben nem költhetnek többet, mint a havi előirányzat, másrészt a beszállítók „nagytestű halak a vízben”, sok a visszaélés, tehát a miniszternek bátran hozzá kell nyúlnia e multik „extraprofitjához”. A kormány tárgyalócsapata ezután csak azokkal a beszállítókkal ült le tárgyalni, amelyeknek több mint 100 millió forinttal tartoznak a kórházak, a hírek szerint tőlük azt követelték, engedjék el a tőketartozás 20 százalékát.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a Klubrádiónak elmondta: a kormányzati ajánlat arról szólt, hogy aki lemond a tőkekövetelése egy részéről, az a várható központosított közbeszerzéseknél előnybe kerül. Ők viszont az elejétől azt kommunikálták, hogy a 20 százalékos követelés-elengedés nonszensz, és információi szerint nem is voltak olyan cégek, amelyek lemondtak volna ennyiről. Voltak viszont, akik lemondtak a tőkekövetelésük bizonyos részéről, 1-2 százalékáról. Általában az volt az így döntő cégvezetők fejében, hogy jó a kormánnyal jóban lenni – fogalmazott. Úgy véli, önmagában ez az ajánlat „nem annyira felel meg az európai elveknek, törvényeknek”, és jelen pillanatban a magyar jogszabályok sem adnak lehetőséget az ilyen típusú kivételezésre egyik irányban sem.

Rásky László közölte: a januári adósságnövekedés 8,5 milliárd volt; a március végi teljes 2019-es rendezés után is marad 25-30 milliárd forint lejárt adósság. Termelődik tehát tovább, de ennek a kezeléséről nem tudnak; miközben határozott kormányzati szándék, hogy idén megállítsák az adósságnövekedést. Egyelőre azt sem látják, miként lehetne megvalósítani, hogy a kórházak idén legalább nullszaldóval működjenek.

Az interjút a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Pixabay

A lényeg
2020. március 6., péntek 12.00
Riporter: Selmeci János