„Klubrádió
Megbeszéljük...

Karácsony: A kormány terve romba döntené a főváros költségvetését

28/02/2020 22:09

| Szerző: Klubrádió

Tragikus következményekkel járna a fővárosi költségvetésnek az iparűzési adóból származó bevétel 40 milliárdos megvágása, ami Varga Mihály pénzügyminiszter javaslata után vetődött fel. Ezt áprilisig nem vezetik be, addig időt nyertek, mondta Karácsony Gergely, de azt szerették volna, hogy kerüljön le a napirendről. A főpolgármester ritkán jön ki a sodrából, de a 3-as metró légkondija körüli helyzet miatt közel állt hozzá.

2020. február 28. Megbeszéljük / részlet, Karácsony Gergely (20.02.28.)
24:15
00:00

Csak időt nyertek adóügyben

Karácsony Gergely főpolgármestert, a Párbeszéd társelnökét kérdeztük a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának legutóbbi ülésén történtekről. Közölte: sok budapesti fejlesztés ügyében léptek előre, ezt nem becsülné le. De a legfontosabb témájuk az iparűzési adóból származó bevétel csökkentése, azt szerették volna, hogy ezt a tervét vonja vissza a kormány. Ezt nem tudták elérni, csak azt, hogy a főváros és a kerületek adóbevételeit áttekintő munka kezdődik, amely április 30-ig tart, és addig a kabinet nem dönt ebben az ügyben. Tehát időt nyertek, és tudja, hogy minden apró eredmény fontos, de az iparűzési adóról szóló felvetés, amit maga a pénzügyminiszter ismertetett, gyakorlatilag romba döntené a költségvetésüket.

Ehhez képest az, hogy például néhány száz millióval többet kapnának a kisföldalattira, nincs arányban – tette hozzá. Ez az adóváltoztatás átgondolatlan és a főváros számára egészen tragikus fejlemény lenne, de nem csak nekik, az önkormányzatoknak általában káros volna, hiszen kormánypárti polgármesterek is tiltakoztak ellene (Székesfehérvárt, Debrecent említette).

Az az adókedvezmény, amelyet Varga Mihály javaslatában felvet a kormány, az Audihoz hasonló nagy multikra van szabva. Ezek a cégek már kaptak egyedi adókedvezményeket, hogy ide jöjjenek, Európa legalacsonyabb társasági adókulcsát, és rabszolgatörvénnyel, alacsony bérekkel sújtott munkavállalókat. A fővárosi önkormányzatnak nagyjából évi 160 milliárd forintnyi adóbevétele van, ebből 40-et veszítene el. Képzeljük el – mondta Karácsony Gergely –, hogy Varga Mihály odamegy egy 160 ezer forintot kereső állampolgárhoz azzal, hogy sajnos 40 ezerrel csökkenteni kell a fizetését, mert az Audi nem kapott még elég támogatást. Ki lenne az az állampolgár, aki szerint ez jó ötlet? Nem tudnak együtt élni egy ilyen javaslattal, el se akarják képzelni.

Egyik kampánytémájáról, a Tiborcz-adóról is kérdeztük Karácsony Gergelyt, aki megismételte: azt a kerületek vethetik ki. Nem tettek le róla, hogy kidolgozzák a részleteit, és a lakhatási problémákat enyhítsék vele, de ezt a főváros csak akkor szabhatja ki, ha a kerületek átengedik. Ám ismét megjegyezte, nem is szeretné mérlegelni azt a helyzetet, ha elvennék az említett adóbevételt, nem akarják értelmes, méltányos ötletként beállítani. A Tiborcz-adó annak egyébként is legfeljebb a tizedét tehetné ki, amit elveszítenének – tette hozzá.

 
3-as metró (kép: Wikipedia)
 
 

Van pénz és akarat a légkondira

A 3-as metró körüli helyzetről Karácsony azt mondta: ritkán jön ki a béketűrésből, de ennél az ügynél közel volt hozzá. Nincs pénzügyi, se politikai akadálya a légkondicionálásnak, műszaki akadálya van, mert ezek a kocsik erre sajnos alkalmatlanok. Nem adták fel a küzdelmet, egyeztetnek a BKV-val, amely öt nagy, a területen dolgozó céggel is felvette a kapcsolatot. Ha meglesz a megoldás, kiírják a közbeszerzést. Nem azért nem támogatta a fővárosi többség a fideszes javaslatot, mert nem akarja a légkondit, hanem mert ez a pénz már ott van a BKV-nál.

Ezzel együtt megismételte: azért nincs légkondi a 3-as metróban, mert a korábbi fővárosi vezetés valószínűleg a kormány hatására nem új metrókocsikat vett, hanem felújíttatta a régieket, ami önmagában is rossz döntés volt. Erre két cég jelentkezett, az egyik vállalta volna a légkondi beszerelését, és olcsóbban végezte volna a felújítást, csakhogy azt kizárták, maradtak az oroszok (a Metrovagonmas), akikkel a volt főpolgármester egyik helyettesének a férje üzletelt.

Egyedül nem menne a színházak finanszírozása

A Szabad Tér Színház körül kialakult, meglepően heves vitáról azt mondta a főpolgármester, hogy a fővárosi belső koalícióval kapcsolatos híreszteléseket nem kommentálja, az ellenzéki szavazók végtelenül unják a pártok vitáit, joggal, úgyhogy ebből kimaradna. A Szabad Tér Kft.-nél szerinte azért született helyes döntés, mert az két nagyon különböző létesítményt jelent; a margitszigeti inkább koncerthelyszín, a városmajoriban pedig vidéki színházakat nézhetnek meg nyáron, a szünet idején az érdeklődők, így érthető, hogy kettéválasztották őket. 

A színháztörvényt utálatosnak tartja, de nem ő alkotja a törvényeket, valahogy együtt kell élnie velük. A fővárosi önkormányzatnak nincs évi 6 milliárd forintja az összes budapesti színház finanszírozására. Ezért azokat a színházakat akarták megvédeni, amelyek védelemre szorulnak a kormányzati politikával szemben. (Korábban Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes a Klubrádióban azt mondta, a DK javaslata az lett volna, hogy ha csak rossz megállapodást tudnak kötni a kormánnyal a színházakról, akkor működtesse őket egyedül a főváros.) Karácsony Gergely megjegyezte azt is: a két helyszínen egy évben összesen körülbelül 30 előadás van – nem mondja, hogy nem fontosak, de a teljes színházfinanszírozást nem tennék kockára miattuk.

Az úgynevezett szuperkórház ügyében a kormány tovább vizsgálódna egy, a főváros által megadott új helyszínen, Karácsony közölte: az ellenzéken nem fog múlni, hogy a kormány kórházat építsen.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Megbeszéljük...
2020. február 28., péntek 16:00
Műsorvezető: Bolgár György