„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem betonba akarja önteni a pénzt a főváros

27/02/2020 12:04

| Szerző: Klubrádió

Elfogadta a közgyűlés a főváros költségvetését, de például a színházak körül még tart a vita.

2020. február 27. Reggeli gyors - részlet 20.02.27. Kiss Ambrus
09:59
00:00

A kormány tovább szorongatja a fővárost, a legújabb eszköz az iparűzési adó átalakítása lenne, bár ebben az ügyben mintha kezdenének visszatáncolni. A változtatás lényege az lenne, hogy a legnagyobb vállalatoknak adókedvezményt adnának, minek következtében csökkenne a Budapestre befolyó iparűzési adó, először 40, a későbbiekben évi 20-20 milliárddal. Márpedig ez az egyetlen igazi bevétele. Igaz, hogy a közelmúltban több adót fizettek be a vállalkozások, de nőttek a bérek, nőttek az egyéb kiadások is ezzel párhuzamosan.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy az ország GDP-jének közel 40 százaléka Budapesten keletkezik, azonban az itt megtermelt értékeknek mindössze 2,7 százalékáról dönthetnek a főváros vezetői. Ez az arány Berlinben több mint 22 százalék, Bécsben több mint 15, Varsóban, Prágában is 7 százaléknál több.

A fővárosi költségvetés fő számai: bevétel 284 milliárd, kiadás 408,5 milliárd forint. A keletkező hiányt az előző évek maradványából, hitelekből, értékpapírok és bankbetétek bevételéből finanszíroznák.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes a Reggeli gyorsban elmondta, hogy nem betonba, vasba, térkőbe akarják önteni a pénzt, mint a Fidesz, hanem az emberekről szóló költségvetést készítettek, a hátrányos helyzetű csoportokat akarják támogatni. A Fidesz például megszüntette volna a Budapest pótlékot, ami arra ösztönzi a vállalatokat, hogy fővárosiakat foglalkoztassanak, helyette -a helyi lobbiknak engedve- konkrét útépítési programokat akartak betenni a költségvetésbe.

Neuralgikus kérdés a színházak támogatása. Ez ugyan személyi problémákban jelenik most meg, éspedig abban, hogy Bán Teodóra maradhat-e a helyén, vagy sem. Erre Karácsony Gergely kompromisszumos megoldást ajánlott, ketté osztaná a Szabad Tér Színházat, a két céget külön ügyvezető irányítaná. Ez a főpolgármester szerint alkalmat ad arra, hogy a kormány visszaüljön a tárgyalóasztalhoz, és megegyezzenek valamennyi színház finanszírozásáról.

Szintén fontos kérdés a 3-as metró klimatizálása. Kiss Ambrus szerint ennek elsősorban a műszaki részét kell tisztázni, vagyis azt, hogy milyen klímaberendezés szerelhető fel, és az átalakítás finanszírozható-e a kötbérből. Amennyiben igen, akkor erre nem kell elkülöníteni külön pénzt a költségvetésben.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás.

Reggeli gyors
2020.02.27. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes