„Klubrádió“
A lényeg

Több mint 100 millióra büntették a BKV-t és a BKK-t

22/01/2020 21:34

| Szerző: MTI/Klubrádió

115 millió forintos bírságot szabott ki a Budapesti Közlekedési Zrt.-re és a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-re a közbeszerzési döntőbizottság a fővárosi közösségi közlekedési eszközök és közlekedési köztéri reklámhelyek reklám célú hasznosításával kapcsolatos törvénysértés miatt.

A közel 6 milliárd forint értékű beszerzés ügyében az eljárást a BKK és a BKV indította 2016-ban, a szerződés időtartama 48 hónap lett volna. Az ellenzéki többségű Fővárosi Közgyűlés azonban az önkormányzati választás után, tavaly novemberben úgy döntött, hogy a Fővárosi Önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaságok ne kössenek egy évnél hosszabb időre szóló, a tulajdonukban, használatukban vagy vagyonkezelésükben lévő reklámfelületek hasznosítására irányuló szerződéseket, és e miatt a beszerzési eljárást eredménytelenné nyilvánították.

A döntőbizottság közérdekű bejelentés nyomán indított eljárást az ügyben.

A mostani határozat szerint súlyos jogsértés történt, az eredménytelenül zárult eljárást a közbeszerzési törvénybe ütköző módon folytatták le, ezért a döntőbizottság megsemmisítette az eljárást lezáró döntést.  A határozat ellen a Fővárosi Törvényszéken indítható közigazgatás per.