„Klubrádió
Esti gyors

Gy. Németh: Szó sincs zsarolásról, ezek rosszindulatú manipulációk

26/02/2020 20:39

| Szerző: Klubrádió

Gy. Németh Erzsébet DK-s politikus, főpolgármester-helyettes szerint szó sincs arról, hogy pártja megzsarolta volna a fővárost a Szabad Tér Színház ügyében, szerinte ezek „rosszindulatú szivárogtatások és manipulációk”.

2020. február 26. Esti gyors / részlet, Gy. Németh Erzsébet (20.02.26.)
05:43
00:00

Gy. Németh Erzsébet a humán területekért felelős főpolgármester-helyettest kérdeztük az Esti gyorsban, elsőként arról, hogy állítólag a DK vezetője megzsarolta a főpolgármestert: ha nem Benkő Nóra lesz, a Szabad Tér Színház igazgatója, akkor nem szavazzák meg a költségvetést. Erről délután megkérdeztünk egy MSZP-s politikust, Horváth Csaba zuglói polgármester, aki nem kívánt reagálni, közölte, ez a DK ügye.

 
Margitszigeti Szabadtéri Színpad (kép: Wikipedia)
 

Gy. Németh Erzsébet, aki a DK elnökségi tagja is, közölte: már csak azért is cáfolja ezt, mert délben fogadták el a költségvetést, amelyet a pártjuk mind a hat képviselője megszavazott, majd délután 4 körül került sorra a színházak ügye. Szerinte szó nincs tehát ilyenről, az említett hírek „rosszindulatú szivárogtatások és manipulációk”. Elmondta, hogy Bán Teodórát két évre nevezték ki a Margitszigeti Szabadtéri Színpad, Benkő Nórát pedig ötéves időtartamra a Városmajori Színpad élére, és utóbbi gyakorolja az intézményfenntartói jogköröket.

A DK azt a szakmai álláspontot képviselte, hogy egyben kellene tartani a budapesti színházakat finanszírozási szempontból, és ha az állammal csak nagyon rossz megállapodást lehetne kötni, akkor találják meg a szükséges forrást a költségvetésben. Abban bízik, hogy a kormány abbahagyja a Gulyás Gergely-féle zsarolást és visszaül a tárgyalóasztalhoz, mert ez a színházba járók érdeke.

Beszélt arról is, hogy elfogadták a fővárosi költségvetést, amely szűkös, kevés dologra telik belőle, de úgy gondolták, hogy van néhány olyan tétel, amelyet be kell vezetni. Kiemelte a Budapest-pótlékot, amelynek lényege, hogy fővárosi cégek alkalmazottai kapjanak támogatást. Az is számít, ki milyen régóta dolgozik egy adott helyen, és elsősorban alacsony keresetűeket segítik, tehát az idősotthonokban, könyvtárakban, múzeumokban dolgozókat, ha már a kormány nem emeli a fizetésüket. A másik fontos terület a fűtési támogatás ősztől, ez 20 ezer forint lesz a leginkább rászorulóknak, emellett hajléktalanellátásra és környezetvédelemre is többet fordítanak.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Esti gyors
2020. február 26., szerda 18:45
Műsorvezető: Szénási Sándor