„Klubrádió
Reggeli gyors

Tüttő Kata: Amit befizetünk, elmegy kisvasútra, köztévére meg lówellnessre

30/01/2020 19:01

| Szerző: Klubrádió

Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes szerint megpróbálnak versenyt teremteni a Lánchíd felújításának ügyében, bár felmerül, hogy „az árak egy kisvasút végállomásán születnek”. Hangosan nevetett Fürjes Balázs szavain, mikor az államtitkár a költségcsökkentés módszereit vázolta a fővárosnak.

2020. január 30. Reggeli gyors / részlet, Tüttő Kata (20.01.30.)
07:46
00:00

Szerdán ülésezett a fővárosi közgyűlés, sok döntés született, egyebek mellett elfogadták a  a főváros új szervezeti és működési szabályzatát is. Arról kérdeztük Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettest, hogy ez – amint a Fidesz-frakció írta – valóban korlátozza a képviselők jogait? Dorosz Dávid és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint viszont több joga lesz az ellenzéknek.

Tüttő Kata szerint ezt az ellentmondást az okozza a Fidesz számára, hogy eddig ők voltak többségben a közgyűlésben, és ők fogadták el azt a szabályzatot, amely szerdáig volt érvényben, amelyben valóban nem voltak jogai az ellenzéki képviselőknek. Nem volt interpelláció, napirend előtti hozzászólás, korlátozták a hozzászólások rendjét, de ez akkor nem tűnt fel nekik, mert nem voltak ellenzékben. Az új vezetés ebből indult el, lehet napirend előtt kérdezni, visszavezetik az interpelláció intézményét, mindenre lehet írásban magyarázatot kérni, lesznek újra frakciók, időben megkapják az anyagokat és igénybe vehetnek lesz szakértői segítséget.

Hozzátette: kinyitják a budapestiek felé a Városházát, több mindent kezdeményezhetnek a helyiek, ezen dolgozik Kerpel-Fronius Gábor. Az idei költségvetésben egymilliárd forintról a budapestiek dönthetnek, ez lesz a részvételi költségvetés. Egyre nyitottabb és érthetőbb módon szeretnének dolgozni, ennek az első lépéseit tették meg, és érdekes, hogy ez váltotta ki a legnagyobb vitát – mondta Tüttő Kata.

A Lánchíd ügyében új közbeszerzést írnak ki, várhatóan az alagút nélkül. Fürjes Balázs államtitkár szinte kioktatta  a fővárosi vezetést arról, hogyan lépjen fel a túlárazással szemben, de közölte, marad a 6 milliárd forintos állami támogatás a felújításhoz. Tüttő Kata erre azt mondta, hangosan felnevetett, amikor olvasta Fürjes Balázs szavait. Az biztos, hogy ők átláthatóvá teszik a közbeszerzést, és megpróbálnak versenyt előállítani, bár felmerül, hogy „az árak egy kisvasút végállomásán születnek”. 

Úgy folytatta: az teljesen normális, hogy a város egyik szimbólumát, a Lánchidat is időnként fel kell újítani (az alagúttal együtt, hogy , de alig marad adóbevétel a fővárosnál, amivel gazdálkodhatnának. Az összes adó, amit befizetünk, elmegy „kisvasútra, köztévére meg lówellnessre”. Ehhez képest mondja azt a kormány, hogy „adományozott” 6 milliárdot – jelezte az MSZP-s politikus. 

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Reggeli gyors
2020.01.30. 08:20
Műsorvezető: Lampé Ágnes