„Klubrádió
Megbeszéljük...

Horváth Csaba: Népszavazás jöhet Budapest bevételeiről

29/01/2020 18:46

| Szerző: Klubrádió

Ügydöntő népszavazást ugyan nem lehet tartani adóügyekről, de véleménynyilvánítót igen, és Horváth Csaba XIV. kerületi polgármester szerint ezt meg kell lépniük, meg kell kérdezniük a budapestieket arról, maradjon-e minden tíz befizetett adóforintból egy a fővárosnál.

2020. január 29. Megbeszéljük / részlet, Horváth Csaba (20.01.29.)
12:20
00:00

A rendszerváltás után minden kormány csökkentette az adóvisszatérítést, ez addig jutott, hogy a befizetett adó 2-3 százalékát kapja csak vissza jelenleg Budapest – mondta Horváth Csaba. A zuglói polgármester szerint ha 5 százalék lenne, már akkor se lenne kérdés, hogy hova nyúljanak, ha „a fideszes vállalkozók túlárazzák a Lánchíd felújítását”.

Az MSZP-s politikus azt mondta: a kormány dönti el, hogy mennyit kaphat Budapest a saját pénzéből; a budapestiek egyébként körülbelül napi 20 milliárd forint adót fizetnek be. Még Tarlós Istvánnak is sokat kellett vívnia emiatt az aránytalanság miatt a kabinettel, ők pedig tiszta vizet szeretnének önteni a pohárba és azt akarják elérni, hogy minden befizetett 10 forintból 1 maradjon a fővárosnál és a kerületeknél. Ebből ki lehetne gazdálkodni a felújításokat, a közlekedési korszerűsítéseket, az egészségügy működtetését is.

Jelezte, normális működést szeretnének, Bécsben hasonló modell van, ott ugyan több, amit visszakap a város, de van bennük szolidaritás az ország többi részével. Az osztrák fővárosban 50-50 százalékos szabályozás van, amit fejleszteni akarnak, azt a tartománnyal és a kormánnyal közösen finanszírozzák.

Adóról nem lehet ügydöntő népszavazást tartani, de azt elképzelhetőnek tartja, hogy a budapestieket véleménynyilvánító népszavazáson megkérdezik arról, egyetértenek-e azzal, hogy minden 10 forint adóból 1 Budapesten maradjon. Szerinte ezt meg kell tenni, mert a közgyűlés a budapesti polgárokat képviseli és ha mögöttük állnak, akkor hangsúlyosabb lesz a követelésük.

Fürjes Balázs államtitkár azt mondta, mutassa meg a közgyűlés a Lánchídnál, lehet olcsóbban is közbeszerzést kiírni és lebonyolítani. Horváth Csaba elmondta, áttekintik a projektet szakmai szempontból. De szerinte az elmúlt tíz évben úgy megtörte az ilyen nagy beruházásokon induló a cégeknek „a gerincét a kormányzat”, hogy már a domináns oligarchák árai érvényesülnek, amit persze nem lehet bizonyítani, mert nem beszélnek ki egymás közül. Cinikusnak nevezte Fürjes Balázs szavait, hozzátéve, egy külföldi cég viszont a távolság miatt nem tudná olcsóbban elvégezni munkát. Megjegyezte: közben most is van egy 50 milliárdos „fölösleges” építkezés a Várban.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Megbeszéljük...
2020. január 29., szerda 16:00
Műsorvezető: Bolgár György