„Klubrádió
Reggeli gyors

Súlyos milliárdokba kerülne a kormány szervezte kerekezés

16/01/2020 12:29

| Szerző: Klubrádió

Újabb pénzügyi vita Budapest és a kormány között. Majdnem 8 milliárdba kerülne egy Budapestre tervezett kerékpárverseny, de a főváros új vezetése erre nem szeretne költeni. Erről Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes beszélt a Klubrádióban.

 

2020. január 16. Reggeli gyors - részlet 20.01.16. Gy. Németh Erzsébet
07:45
00:00

A kormány bevállalta, hogy Magyarországról induljon májusban a Giro d'Italia, a világ talán leghíresebb kerékpárversenye. A legfontosabb, leglátványosabb helyszín természetesen Budapest. A versenyre 7,8 milliárd forintot szántak, de Révész Máriusz kormánybiztos szerint nem lesz egyszerű beleférni ebbe a keretösszegbe, ezért tárgyal a főváros új vezetésével.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes a Reggeli gyorsban kijelentette, hogy bár nagyon örülnek egy ilyen rangos sporteseménynek, amelyet majd 200 országban közvetítenek a televíziók, a budapestiek pénzéből egyetlen fillért sem szánnak erre a célra. Már csak azért sem, mert például a Lánchíd felújításához szükséges plusz összeget nem biztosította kormány, az állami kukaholding visszatartja a szemétszállításhoz kellő pénzt. Amíg ilyen gondok vannak, addig nem finanszírozhatnak egy sporteseményt, bármilyen jó reklám is az a fővárosnak. Az előző vezetés egyébként semmi nyomot nem hagyott, amiből kiderülne, hogy mit vállaltak a verseny ügyében, nincs szerződés, még szándéknyilatkozatot sem találtak.

Az épülő biodóm Budapesten
 
Biodóm
 MTI/Mohai Balázs
 
 

 

Kritikus pont a Biodóm is. Ezt a beruházást támogatta a kormány, most azonban kétségessé vált a befejezése, ugyancsak anyagik okok miatt. 25 milliárd forintról volt a kezdet kezdetén, ebből lett 40, de még 20 hiányzik ahhoz, hogy elkészüljön a létesítmény. Gy. Németh Erzsébet szerint egy torzó nem maradhat a Városligetben, be kellene fejezni, s persze megvizsgálni, hogy a főváros korábbi vezetése hogyan engedhette így „elszállni” az állatkert, tehát egy saját intézmény beruházását.

A főpolgármester-helyettes azt mondta, hogy ha a kormány igazat mond, akkor érvényes az Orbán-Tarlós megállapodás, vagyis a fejlesztésekre szánt pénz jár Budapestnek, mint ahogy az uniós forrásokból is részesülnie kell. Látszik a szándék, hogy a kormány ki akarja véreztetni a fővárost és az ellenzéki vezetésű településeket, de mintegy 3,5 millió embernek nem fideszes a polgármestere. Gy. Németh Erzsébet szerint őket nem szabad büntetni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor.

Reggeli gyors
2020.01.16. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes