„Klubrádió
Reggeli gyors

Budapest nyerésben

2/01/2020 12:44

| Szerző: Klubrádió

A kormány az utolsó pillanatban elfogadta a főváros feltételeit, így lesz atlétikai stadion, és lesz világbajnokság. Ám ennél jóval többről van szó.

 

2020. január 02. Reggeli gyors - részlet 20.01.02. Gy. Németh Erzsébet
08:49
00:00

Budapest főpolgármestere világosan megmondta, hogy nem tartja elegendőnek a szóbeli ígéreteket, egy kormányhatározatot vár. Méghozzá megadott határidőig, december 31-ig. A határozat 30-án késő este jelent meg.

Itt persze jóval többről van szó, mint a Ferencvárosban építendő atlétikai stadionról, a világbajnokság megrendezéséről, amihez elvileg ez a stadion kell. Az új közgyűlés feltételeket szabott a kormánynak, illetve Orbán Viktornak. 50 milliárd forintot kért egészségügyi fejlesztésre, pénzt és figyelmet a közlekedés korszerűsítésére, parkosításra, Csepel élhetőbbé tételére. 13 határozatot fogadott el a testület, melyeket a kormány elé terjesztettek.

Orbán Viktor kormánya erre úgy válaszolt, hogy a közgyűlés által megszavazott feltételek egybeesnek a kormány szándékaival, ezért azokat elfogadja és „támogatólag megerősíti”.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes ezt úgy értékelte a Reggeli gyorsban, hogy ezzel a kormánnyal szemben sikernek tekinthető egy normális megállapodás.

Az interjúban beszélt a fővárosi színházak jövőjéről is. Úgy vélte, hogy a „pofapénzt” meg kellene szüntetni, s ne Orbán Viktor, vagy Kásler Miklós mondja meg, hogy melyik színház működhet és melyik nem. Az önkormányzatnak két hónapja van arra, hogy áttekintse, felmérje a helyzetet, egy átlátható finanszírozási formában támogatni fogják azokat a színházakat, amelyeknek erre szükségük lesz a túléléshez.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook.

Reggeli gyors
2020.01.02. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes