„Klubrádió
Esti gyors

Hatmillió nem volt elég a fideszes cégnek felmérni, hogy a parkokban pihenünk

8/01/2020 15:11

| Szerző: Klubrádió

A korábbi budaörsi Fidesz-elnök cége nem csak hatmilliót, háromszor ennyit keresett azzal, hogy felmérte, leginkább pihennek és sétálnak a budapestiek a parkokban. Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettest kérdeztük.

2020. január 07. Esti gyors-részlet/Interjú Tüttő Kata (2020.01.07.)
06:12
00:00

„A parklátogatások céljaként a kimagasló többség (84 százalék) a sétálást, pihenést jelölte meg, a következő leggyakrabban említett látogatási cél a másokkal való találkozás és a rendezvényre járás (23-23 százalék). A Parklátogatók 12 százaléka sportolni jár a parkokba. Futnak (64 százalék), kerékpároznak (39 százalék), labdajátékokat játszanak (13 százalék) és tornáznak (12 százalék). A leginkább futásra használt park (7 százalék) a Feneketlen-tó, míg kerékpározásra a Szent István park (51 százalék) és a Hajógyári-sziget (50 százalék). Érdekes, hogy jógázni leginkább a Vérmezőn (28 százalék) és a Városmajorban szoktak.”

A többi között ez áll a tanulmány összefoglalójában, amelyre Tüttő Kata főpolgármester-helyettes hívta fel a figyelmet Facebook-posztjában. A tanulmányért Budapest előző, fideszes vezetése idején az önkormányzati tulajdonú Főkert Zrt. fizetett egy kormánypárti politikus cégének. Azt kérdeztük Tüttő Katától, milyen személyi következményei lesznek, milyen jogi lépéseket tesznek ebben az ügyben.

Hangsúlyozta, vizsgálat nélkül, ész nélkül nem jelentenek fel senkit, van ennek egy rendje és be fogják tartani. Van egy új felügyelőbizottság a Főkertnél, ők vizsgálják felül a budaörsi Fidesz-elnök, Nagy Sándor András cégének közvélemény-kutatási szerződését. Amely ráadásul nem egyszer 6 millió, hanem háromszor 6 millió forintba került, állítólag különböző parkokban mérték fel a helyzetet.

Tüttő Kata szerint az eredmények se a szerződéssel, se az összeggel nincsenek arányban, de ezt nem ő dönti el. Arra kérte a felügyelőbizottságot, vizsgálják felül az összes számlát, az összes szerződést, és azt, miért pont egy budaörsi cég vizsgálta a fővárosi parkhasználati szokásokat. Amúgy lehetne értelmes kérdéseket feltenni erről, például, hogy mi hiányzik egy parkból, mit szeretnének az emberek. A szerződés viszont nem erről szól.

Nagy Sándor András 2018-ig volt a budaörsi Fidesz elnöke, a felmérésről 2016-ban állította ki a számlákat, Cége végelszámolás alatt áll. Nagy Sándor András egyébként sokszor szerepelt a közmédiában és a kormánypárti sajtóban Amerika-szakértőként; ilyenkor nem jelezték fideszes kötődését.

A parkhasználati kutatáshoz hasonló formabontó megállapításokat utoljára Orbán Ráhel szakdolgozatában olvashattunk, amelyből például kiderült a Sziget fesztivál különlegessége: hogy egy fővárosban rendezik és valóban szigeten van. A miniszterelnök lánya azt is kiemelte: a fesztiválok alaptulajdonsága, hogy évente megrendezésre kerülnek. A dolgozattal Orbán Ráhel egyébként megnyerte a Magyar Turizmus Zrt. szakdolgozat-pályázatát “Újszerű témaválasztás” kategóriában.

A beszélgetés részletét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Tüttő Kata/Facebook

Esti gyors-részlet/Interjú Tüttő Katával
2020.01.07. kedd 18.35