„Klubrádió
Reggeli gyors

Több pénzt várnak a buszsofőrök Karácsonyéktól

4/12/2019 12:57

| Szerző: Klubrádió

Benyújtották igényüket a 15 százalékos béremelésre a BKV dolgozói a cégnek és az új fővárosi vezetésnek, egyelőre nincsenek érdemi tárgyalások. Januárig várnak.

2019. december 04. Reggeli gyors / részlet, Szabó István, a BTDSz elnöke (19.12.04.)
10:52
00:00

Szabó Istvánnal, a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének (BTDSz) elnöke volt a vendégünk, azt kérdeztük tőle, hogy állnak a tárgyalások, mik a követelések. Közölte a 15 százalékos béremelési igényüket le is írták, át is adták a munkáltatónak. Volt egy kezdő bértárgyalás, csak protokolláris jellegű, azóta „hozzájuk se szóltak”. Ha január végéig meg tudják oldani, bár most nem látszik a fény az alagút végén, akkor a januári fizetés, amit februárban kapnak meg, már megemelt lenne.

Nagyon jelentős az emberhiány, nagyon sokan elvándorolnak. Jogállásuk szerint nem közalkalmazottak, hanem közfeladatot ellátó személyek, nem tudják összevetni a helyzetüket mondjuk egy zenetanáréval, aki tud szabadidejében zongoraórákat adni, ugyanis ünnepnapokon is mennek a járatok – mondta Szabó István.

Tüttő Kata foglalkozik ezzel a területtel fővárosban, és ő azt mondta, eddig egy, inkább udvariassági találkozó volt, a 15 százalékos béremelés pedig 10 milliárd forintba kerülne. Szabó István megjegyezte, hogy Tüttő Kata benne volt a BKV igazgatótanácsában, ismeri a céget. Szerinte a 15 százalék nem nagy pénz ahhoz, hogy megtartsanak embereket, mert ha a buszvezetők vagy szakmunkások elmennek a magánszektorba, sokkal többet kapnak.

 
BKV-busz
 
A kép forrása: Flickr
 


A sztrájk lehetőségét Magyarországon teljesen kiüresítették, sőt, náluk, a közfeladatot ellátó BKV-nál 66 százalékot kell biztosítani. Ezt már most is tudják, hiszen a buszok egy része úgyis kimarad – tette hozzá a rossz állapotokra reagálva a BTDSz vezetője. Műsorvezetőnk, Para-Kovács Imre pedig azt vetette közbe, hogy ha az egészségügyben lenne törvényes sztrájk, be kéne hívni még két orvost, annyira kevesen vannak az osztályokon általában.

Ezzel együtt  – folytatta Szabó István – megvan a magukhoz van a magukhoz való eszük, tudnának „ribilliót” csinálni, de nem ez a céljuk, hanem az, hogy A-ból B-be elvigyék az utasokat, úgy, hogy az utas és a sofőr is meg van elégedve. Szerinte a BKV finanszírozása a rendszerváltás óta nincs megoldva. Karácsony Gergely főpolgármester egyharmad-egyharmad-egyharmados arányt javasolt a főváros, a kormány és a jegybevételek bevonásával, Szabó István viszont Barcelonát említette, ahol a tartomány is ad pénzt, mintha Magyarországon Pest megye is beszállna a finanszírozásba, hiszen az ott élők is használják a tömegközlekedést.

Arról is beszélt, hogy szerintük menedzsmentváltásra is szükség van; nincsenek nagy igényeik, csak olyan menedzsert szeretnének, aki nem keveri össze, hogy „nyáron a fűtés menjen, télen meg a légkondi”.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Flickr.com

Reggeli gyors
2019. december 03., kedd 07.00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre