„Klubrádió
Reggeli gyors

Részeg buszsofőrök – mi lehet a háttérben?

18/11/2019 10:28

| Szerző: Klubrádió

Két ittas buszvezetőt kaptak el nemrég, egyiküknél a táskában ott voltak a sörösdobozok, tehát rendesen rákészült. Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szigorítani akarja a BKK működését, az a kérdés, hogy ezek elszigetelt esetek vagy a rendszer termeli ki őket.

2019. november 18. Reggeli gyors / részlet, Naszályi Gábor (19.11.18.)
06:04
00:00

"Az elmúlt napokban két esetben is ittas sofőr vezetett buszt Budapesten. Ez elfogadhatatlan! Beszéltem a BKK vezetőjével, a jövő héten szigorúbb intézkedéseket vezetünk be" - írta Facebook-oldalán Dorosz Dávid, a főváros egyik főpolgármester-helyettese. Október végén egy részeg buszsofőr okozott balesetet, ok nélkül vészfékezett a 150-esen, ami miatt egy idős nő megsérült. Nemrég pedig egy erősen ittas buszsofőrre hívták ki a rendőröket, aki a Liszt Ferenc-repülőtérre tartó 200E járatot vezette. Mindkét sofőrt elbocsátották.

Naszályi Gábort, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnökét kérdeztük a témában. Elmondta: két különböző szolgáltató dolgozójáról van szó. 3500 buszvezető közül került ki ez a két ember, tehát nem ez a jellemző, és nem is lehet, hiszen a közlekedési vállalatok szigorúan ellenőrzik a telephelyen, ha van erre lehetőség a járművezetőket. A szakszervezeti vezető szerint ha egy sofőr táskájában szeszes ital van, az már okot ad arra, hogy kirúgják, nem viheti be a fülkébe. Lehet a BKK-hoz fordulni, de ez alapvetően a munkáltató, a közlekedési vállalat felelőssége.

Lehet-e köze ennek a túlfeszített munkához? Naszályi Gábor nem akarja felmenteni a két sofőrt. Magyarországon nulla alkoholszint engedélyezett, buszvezetőként az utasaikért is felelősséget vállalnak és a többi járműre is figyelniük kell. Azzal lehet ennek elejét venni, ha folyamatos az ellenőrzés, amin szigorítani, hiszen ha valaki nem iszik, nem veszi zokon, hogy szondáztatják.

Milyen szigorúbb intézkedéseket vezethetnek be? Erre Naszályi Gábor is kíváncsi, mert alapvetően politikai nyilatkozatnak véli a főpolgármester-helyettes szavait és szerinte nem politikai döntésre van szükség.

Az interjút a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg!

Reggeli gyors
2019. november 18., hétfő 07:40