„Klubrádió
Reggeli gyors

Nyugtalanok a BKV dolgozói

30/10/2019 10:14

| Szerző: Klubrádió

A szakszervezet béremelési követelésére még csak nem is válaszolt a BKV vezérigazgatója, bértárgyalásokról pedig egyelőre szó sincs. Közben röpködnek a politikai ígéretek. Mit hoz a főpolgármester-váltás?

2019. október 30. Reggeli gyors - részlet 19.10.30. Naszályi Gábor
05:42
00:00

Már hetekkel ezelőtt jelezte az Egységes Közlekedési Szakszervezet, hogy 15 százalékos béremelést követel. A BKV vezérigazgatója nem válaszolt. Változott a tulajdonosi összetétel, új főpolgármester jött, aggódnak a BKV dolgozói, ugyanis nem tudják, hogy mennyire fogja befolyásolni a váltás a munkájukat, s főleg a bérüket. A kampányban előkerült az ingyenes utazás ígérete, amely ugyan viszonylag kevés embert érintene, de mindenképpen bevételkieséssel járna. A forráscsökkenés pedig Naszályi Gábor, a szakszervezet elnöke szerint a béreket szokta érinteni. Ezért aggályos, hogy a vezérigazgató hallgat.

A változásnak nem volna szabad befolyásolnia azt, hogy a béremelés megtörténjék. Először meg kellene teremteni a közlekedési vállalat működéséhez szükséges forrásokat, ezen belül látni kellene, hogy miből fizetnek bért, miből vesznek új járműveket, aztán kellene azon gondolkodni, hogy milyen kedvezményeket kaphatnak az utasok. Naszályi Gábor szerint az nem jó módszer, hogy elkészül a költségvetés, aztán kezdenek el tárgyalni a bérekről. A dolgozók évek óta azt hallják, hogy veszteséges a vállalat, ezért nem lehetnek bérköveteléseik.

A szakszervezet elvárja, hogy információkat kapjon a vállalat helyzetéről, és az érdekképviseletek bevonásával elkezdődjenek a bértárgyalások. Az elfogadhatatlan mentalitás, hogy ennyi van, ha nem elég, akkor ennyit sem kaptok. A szakszervezet nem foglalkozik politikával, azt akarja elérni, hogy a fizetések emelkedjenek.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgatja meg. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.

Reggeli gyors
2019.10.30. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre