„Klubrádió
Megbeszéljük...

Ilyet nem tehetne a magyar kormány londoni embere

8/08/2019 18:30

| Szerző: Klubrádió

Teljességgel kizárt, szembe megy a nemzetközi egyezményekkel, hogy Magyarország nagy-britanniai nagykövete egy orosz céggel üzleteljen, egyáltalán vállalkozóként működjön, miközben az országot képviseli külföldön – mondta Balázs Péter, volt külügyminiszter.

2019. augusztus 08. Megbeszéljük-részlet/Interjú Balázs Péterrel (19.08.08.)
16:27
00:00

Jogállamban elképzelhetetlen, hogy egy diplomata a szolgálati munkavégzése mellett üzleteljen. Szó sincs róla, hogy ilyen tevékenységet valaki szabályosan folytathasson, ezt a diplomáciai kiváltságokat és mentességeket szabályozó nemzetközi egyezmény is teljességgel kizárja – mondta a Klubrádióban Balázs Péter, volt külügyminiszter, egykori uniós biztos.

Szijjártó Péter főkonzulátust adott át Manchesterben
 
 Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k), Szalay-Bobrovniczky Kristóf londoni magyar nagykövet Magyarország új főkonzulátusának megnyitóján a nagy-britanniai Manchesterben 2018. december 13-án. MTI/KKM/Kovács Márton
 

A Bajnai-kormány volt tárcavezetője ezt annak kapcsán mondta, hogy az Index szerint a Magyar Vagon Zrt. két közös vállalatot is alapított a Transzmashholding orosz metrógyár svájci leányvállalatával. A két új magyar-orosz közös cégben résztvevő Magyar Vagon Zrt. tulajdonosa, egyetlen részvényese Szalay-Bobrovniczky Kristóf, londoni magyar nagykövet, aki korábban a Századvég kuratóriumának elnökhelyettese volt, és fideszes körökben néhány éve még Habony Árpád jobbkezeként ismerték. Felesége Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese.

Balázs Péter szerint, ha valaki diplomáciai szolgálatot vállal, akkor természetes, hogy minden egyéb foglalkozását felfüggeszti. Ez a vállalkozási tevékenységre fokozottan vonatkozik, mert miközben az illető a hazáját külföldön képviseli, profitérdekeltség, esetleg külföldi érdekeltség is fennforoghat. Ha tehát valaki külföldre megy, akkor itthon azért nem folytathat vállalkozást, mert távol van, így nem tudná ellátni a céges feladatokat, külföldön pedig azért, mert szembe menne a vonatkozó nemzetközi egyezménnyel.

Az orosz Transmashholding közleményéből az derül ki, hogy a közös cégek a Dunakeszi Járműjavító Kft. megvételében érdekeltek. Dunakeszi Járműjavító Kft. a tervek szerint az egyiptomi piacra fog 1300 személyszállító kocsit gyártani az orosz anyacéggel közösen.

A beszélgetés hangfelvételét a poszt elején kattinthatja!

Megbeszéljük/Interjú Balázs Péterrel
2019. augusztus 08., csütörtök 17.15
riporter: Bolgár György