„Klubrádió
Reggeli gyors

Így fosztja meg jövőjétől Magyarországot az Orbán-rezsim

14/06/2019 08:34

| Szerző: Csernyánszky Judit

Több amerikai forrás is beszámol arról, hogy a V4-ek nem tudtak közös jelöltekben megegyezni az EU vezető pozícióira; a washingtoni magyar nagykövetség úgynevezett business centert nyit; a Die Presse publicisztikája a 30-évvel ezelőtti Orbán-beszédet idézi fel, és arra jut: Orbán ellopja a fiatalok jövőjét is; az osztrák sajtó a 71 menekült magyarországi halálával foglalkozik, mint ismeretes, egy teherautóban fulladtak meg az országba csempészett emberek.

2019. június 14. Reggeli gyors / részlet, lapszemle (19.06.13.)
05:26
00:00

Nincs közös jelöltjük a Visegrádi Négyeknek az Európai Bizottság és a Tanács elnöki posztjára – ezt Andrej Babis cseh kormányfő jelentette be a Karmelita Kolostorban tartott V4-es találkozót követően – írja a Yahoo News a Reuters tudósítása alapján. Az Európai Unió volt szocialista blokkja azért ült össze Budapesten, hogy döntést hozzon az egy hét múlva esedékes választás ügyében arról, kit tartanak a legjobb jelölteknek az Unió vezetői pozícióira. Noha egyetlen jelölt nevét sem hozták nyilvánosságra, abban azonban egyetértés volt állítólag, hogy közös álláspontot fognak képviselni, illetve, hogy a budapesti találkozónak az volt a célja, hogy a tehetős nyugati hatalmakkal, Németországgal és Franciaországgal szemben a közép-kelet-európai érdekeknek egységesen szerezzenek érvényt. A többi, erre vonatkozó tudósítás még ennél is szűkszavúbb, ami elég nyilvánvalóan azt jelenti, nem tudtak a fontos kérdésekben közös nevezőre jutni.

Az amerikai Foreign Policy folyóirat mindezt még kiegészíti azzal, hogy tudomása szerint az Unió tovább halogatja Észak-Macedónia és Albánia leendő tagságáról folytatott tárgyalásokat, ami többek véleménye szerint megakaszthatja a Balkán demokratikus átalakulásának eddig biztató folyamatát.

Egyelőre csak angol nyelvű budapesti újságokban bukkantunk rá arra a hírre is, hogy a washingtoni magyar nagykövetség üzleti kapcsolatai bővítése céljából business centert nyitott 12 személyt alkalmazva – erről a Budapest Business Journal és a Daily News Hungary számolt be roppant szűkszavúan. A 22 millió forintos induló tőkével létesített ügynökség az egészségügy, a drón- és űrkutatási- valamint kibertechnológiai fejlesztések terén akar látványos eredményeket felmutatni. Joó István helyettes államtitkár szerint amennyiben ez a modell sikeres lesz, akkor hasonló üzleti irodákat nyitnak Helsinkiben és Sanghajban. Ugyan az első munkatársak csak szeptemberben foglalják el munkahelyüket Washingtonban, az ünnepi megnyitó ceremóniát már megtartották, amelyen részt vett David B. Cornstein Budapestre akkreditált amerikai és Szabó László magyar nagykövet. A Daily News Hungary annyival egészítette ki a történteket, hogy György László külügyi államtitkár beszédében úgy fogalmazott, hogy ekképp akarják „célkeresztbe állítani” a magyar cégeket, és hogy az amerikai álom ezentúl ne csak álom maradjon.

Miként fosztja meg jövőjétől Magyarországot az Orbán-rezsim címmel a Die Presse a 30 évvel ezelőtti eseményeket idézi fel a Hősök teréről, ahol felkavaró beszédet mondott Orbán Viktor, akinek beszédei ma sem kevésbé figyelemfelkeltőek. Nagy Imre temetése alkalmából mondott szónoklatából Rásky Béla, a cikk szerzője azt emeli ki, hogy átláthatóságot és igazságot követelt az akkor még igencsak kezdő politikus. Ő is ott volt, mint egy ’56-os menekült leszármazottja Bécsből, igaz, ’persona non grata’-ként, mivelhogy szamizdat újságot szerkesztett és mozgalmi aktivistaként segítette a rendszerváltást. Orbán beszédét ugyan túl patetikusnak találta, mindenesetre reményt adott a múlttal való végleges szakításához. Rácsodálkozik arra, hogy személyiségének ma is meghatározó jegyeit már akkor ki lehetett olvasni Orbán beszédéből, hisz radikális, vehemens volt már akkor is, aki képtelen a kompromisszumra és mindenkivel ellenkezik. Soros Györgynek köszönhetően Orbán tanulmányozhatta a magyar történelemmel és társadalommal kritikus elemzéseket, de nem tanult belőlük, sőt visszatért a múlthoz, annak tévelygéseihez és a Horthy-korszakhoz. Autokráciájának pilléreit mutatja be a szerző, és mind a mai napig nem tudja megérteni, miként vált a rendszerkritikus Orbánból megalkuvó politikus, aki nemcsak hogy visszahozta a Kádár rendszert, de ellopta a fiatal nemzedék jövőjét is.

Az osztrák St. Pölten-i újság tömören ismerteti a harmadik napja tartó szegedi bírósági tárgyalás eredményét, amely a 71 menekült halálát, megfulladását okozó kamionosok elleni vád alapján született meg. Az emberölés vádja alóli felmentését és a büntetés enyhítését kérte az elsőrendű vádlott ügyvédje védencének a 2015-ös embercsempészési ügy másodfokú tárgyalásán. Doma István ugyanis azzal érvelt, hogy a bolgár kamionsofőrt többször is arra kérte, álljanak meg és ellenőrizzék az utasok állapotát, azonban a sofőr nem cselekedett, félve a lelepleződéstől.

(Címlapi kép: flickr.com)

Hallgassák meg Csernyánszky Judit lapszemléjét a cikk elején, a lejátszás gombra kattintva!

Reggeli gyors / külföldi lapszemle
2019. június 14., péntek 06.00