„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Csaba László: Orbán rendszere nem fenntartható

11/06/2019 06:30

| Szerző: Klubrádió

Az internet világában egy ’30-as éveket idéző egypártrendszer fenntarthatatlan – mondja Csaba László közgazdász, aki szerint a konzervativizmusra igenis van igény, a Felelős értelmiség csoport pedig hidat képez majd az elméleti gondolkodók és a cselekvők között.

2019. június 10. Reggeli gyors/Reggeli személy (2019. június 10., hétfő 09:00)
46:45
00:00
Műsorvezetők: Pikó András, Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Rózsa Péter
Arról kérdeztük Csaba Lászlót, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagját, a CEU professzorát, hogy Fideszből kiábrándult értelmiségiek alakítottak vitafórumot Felelős értelmiség néven. A csoportnak tagja mások mellett Pálinkás József, az MTA volt elnöke, Jeszenszky Géza, az MDF-kormány külügyminisztere és Beer Miklós katolikus püspök is.

Csaba László azt mondta: ez a közéleti vitafórum "kv" gyakorlatibb, mint az Eötvös-csoport, amely nagyon széttartó csapattá vált, és mivel más helyzetben indult el, más témákkal foglalkozik. A Felelős értelmiség fórumra azért van szükség szerinte, mert a magyar társadalom válaszúthoz érkezett, konkrét ügyekről kell beszélni, amelyek a társadalmat aktuálisan érdeklik. Az EU-ról szólt az első fórumuk, amelyről csak egy nagyon lebutított, nem konstruktív narratíva él jelenleg a köztudatban, és meg kellene mondani, hogy ha nem így viszonyulunk hozzá, akkor hogyan.

Úgy folytatta: az a feladata egy ilyen csoportnak, hogy felvesse a kérdéseket, amelyekről vitatkozni kellene. Például – fűzte hozzá – Beer Miklós felvetette, hogy ha valaki a kereszténység alapján áll, amelynek egyik legfontosabb eleme a megbocsátás, akkor nem ledorongolni kell a másikat, hanem meghallgatni, megérteni és végül elfogadni, hogy ő másképp látja a dolgokat. Ilyet püspöktől nem hallott – mondta Csaba László.

Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy Balázs Zoltán, a Corvinus professzora szerint a konzervativizmusnak nincs Magyarországon politikai tere, úgy reagált: a maga módján az MDF és a Fidesz első kormánya is ilyen volt, amely nagyon eltért a mostani irányvonaltól. De még a centrális erőtér első változatban nem azt jelentette, hogy egy központból kell mindent irányítani, hanem, hogy össze kell gyűjteni mindenkit, aki nemzetben gondolkodik, aki a kisebb állam híve, nekik valamilyen fórumuk lesz. 

Ehhez képest szerinte a centrális erőtér jelentése teljesen átalakult, ma már az egyszemélyi irányítás megfelelője, vitáról nem is lehet szó, "lenini típusú párt" alakult ki. Nem a Fidesznek vannak árvái, hanem a magyar társadalom jelentős része nincs képviselve, bizonyos gondolatok nem jelennek meg. Mennek a 20 másodperces panelek a tévében és azokba nem fér bele más, csak azt ismételgetik, hogy "Soros-Soros-Soros", de a világ ennél bonyolultabb.

Csaba László elmondta azt is: nem ért egyet Tölgyessy Péterrel, aki szerint az Orbán-rendszer még legalább két évtizedig, de lehet, hogy egy nemzedéken át tartani fog. Szerinte fizikailag, gazdaságilag sem tartható fenn, de az Internet világában azt csak gondolhatja valaki, hogy központilag irányíthatja az embereket. Ebben az időben egy, "a ’30-as éveket idéző egypártrendszer" fenntarthatatlan – vélekedett.

Az a kérdés szerinte, hogy mi jön ennek a rendszernek a helyére. Van egy pont, amikor azt kell mondani, hogy "minket nem a mostani játszma érdekel, hanem a következő bajnokságra gondolunk" – közölte.

A beszélgetést meghallgathatják a cikk elején, a lejátszás gombra kattintva.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2019. június 10., 09.00
Műsorvezető: Szénási Sándor