„Klubrádió
Esti gyors

Koronavírus: van-e, lesz-e elég arcmaszk?

30/01/2020 20:49

| Szerző: Klubrádió

Jelenleg hiány van arcmaszkból és Kínából se nagyon lehet rendelni a koronavírus-járvány miatt, de a szakértő szerint a piac megpróbálja gyorsan kielégíteni az igényeket.

2020. január 30. Esti gyors / részlet, Rásky László (20.01.30.)
02:55
00:00

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára nyilatkozott nekünk az Esti gyorsban. Első kérdésünk az volt hozzá, hogy elfogyott-e az arcmaszk. Elmondta: beszélt csütörtökön cégvezetőkkel, akik ebben kompetensek. Azt látni kell, hogy nagy igény jelentkezett maszkokra, és ez világszinten értendő, nemcsak Magyarországon. A gyártói kapacitások tervezettek, annak alapján, hogy mennyi az átlagos fogyás Magyarországon, és ez nemcsak maszkokra vonatkozik, hanem például kézfertőtlenítőkre is. Viszont jó hír, hogy mindez talán még az influenza terjedését is gátolhatja.

Van hiány, nem lesz könnyű pótolni, ez világszerte is igaz, főleg, mert olyan híreket is kapták, hogy Kína korlátozta vagy leállította az onnan érkező maszkok szállítását az ottani igények miatt. Nem csoda, ha valaki adott esetben nem kap maszkot, de ilyenkor az ipar megpróbál gyorsan reagálni, meglátjuk, ez mennyi időn belül sikerül. Rásky László azt is mondta: az óvatosság, a védelem minden szinten fontos és számít, ennek vannak fizikai előnyei és „placebo-előnyei” is.

A kínai Vuhanból indult koronavírus 8000 embert fertőzött meg eddig világszerte és több mint 170 halálos áldozatot szedett eddig a járvány, amely miatt a WHO nemzetközi vészhelyzetet hirdetett.

Esti gyors
2020. január 30., csütörtök 18:15
Műsorvezető: Gergely Zsófia