„Klubrádió
A lényeg

Kínai elnök: le fogják győzni a koronavírus járványt

28/01/2020 15:36

| Szerzők: KlubrádióMTI

Kína le fogja győzni az új koronavírus-járványt – ezt közölte Hszi Csin-ping kínai elnök, amikor az Egészségügyi Világszervezet főigazgatójával találkozott.

A kínai elnök kiemelte: a kínai kormány számára elsődleges fontosságú az emberek biztonsága és egészsége, ezért nagyon komolyan veszi a járvány elleni küzdelmet. A WHO vezetője találkozott a kínai külügyminiszterrel is és  elégedetten nyilatkozott a Kínában alkalmazott óvintézkedésekről, és úgy fogalmazott: biztos abban, hogy Kína képes megfékezni a járvány terjedését.Kínában a fertőzöttek száma hétfő estig elérte a 4535-öt, míg a halálos áldozatok száma 106-ra nőtt.

Minden magyar kórház felkészült az új koronavírusos betegek fogadására - jelentette ki tájékoztatóján az emberi erőforrások minisztere.  Kásler Miklós hozzátette: a betegség Európában még csak elszórtan jelent meg, Magyarországon két esetben merült fel a gyanú, de mindkettőnél kizárták a betegséget.  

Magyarország felkészült a Kínából indult koronavírus járvány kezelésére -mondta a Belügyminiszter. Pintér Sándor közölte, hogy a hatóságok közül a katasztrófavédelem és az Országos Tisztiorvosi szolgálat együttműködése szükséges. Mint hozzátette, a tervek készen vannak és bármikor hatályba tudják léptetni őket, de abban bízik, hogy erre nem lesz szükség.  

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, Magyarországon jelenleg új koronavírusos beteg nincs, de nem zárható ki a behurcolás. Az esetleges betegek elkülönítésére a budapesti Szent László kórházat jelölte ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ

A kormánynak azonnali hatállyal meg kellene hozni különböző óvintézkedéseket a koronavírus terjedése miatt - ezt mondta Falus Ferenc a Klubrádiónak. A volt országos tisztifőorvos arról beszélt: minél előbb lép az egészségügyi vezetés, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy az egészségügyi ágazat megfelelően tud reagálni egy esetleges fertőzés- gyanús esetre.