„Klubrádió
Reggeli gyors

Koronavírus: a legnagyobb baj a pánik

28/01/2020 14:39

| Szerző: Klubrádió

A koronavírus járvány hatalmas feladatot ró az egészségügyre. A gazdasági, társadalmi hatása minden országra kiterjedhet. Kemenesi Gábor virológus nyilatkozott.

2020. január 28. Reggeli gyors - részlet 20.01.28. Kemenesi Gábor
10:50
00:00

A koronavírus gócpontja Kínában van, ott emberről emberre is terjed már, bár eredetileg állatról emberre terjedő betegségről van szó. A világ más részein egyelőre izoláltan fordul elő. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Egyetem Szentágothai János Kutatócsoport tagja elmondta, hogy a legnagyobb bajt a pánik okozza, illetve a diagnosztikai és egészségügyi ellátórendszerek leterheltsége.

A fertőzött ember akár 2 hétig is tünetmentes lehet, közben azonban átadja a vírust. A betegek egyharmadát intenzív osztályon kell ápolni. Ez a leggazdagabb jólléti államokban is hatalmas terhet jelent. Éppen ezért a legfontosabb most a transzmissziós láncok megtörése, vagyis a terjedés megakadályozása, a gyors diagnosztizálás és a beteg mihamarabbi elkülönítése. Az északi féltekén nehezíti a helyzetet, hogy most jön az influenza szezonja, ez tehát extrém terhelést jelent az egészségügyre.

A szakemberek számára fontos mérőszám az úgynevezett R0 faktor. Pontosan nem tudni, hogy ez a koronavírusnál most mennyi, de körülbelül 3-ra tehető. A jó hír az lenne, ha ez a szám 1 alatt lenne, mert ez azt jelentené, hogy visszaszorulóban van a járvány.

A szakmának megvannak a fegyverei – mondta Kemenesi Gábor. Napokon belül elérhetőek voltak a vírus genomjának adatai, elkészült és elérhető a diagnosztikai teszt. A WHO kidolgozott több eljárásrendet, technikai javaslatokat is tett a járvány kezeléséhez. Kínában különböző antivirális szereket próbálnak ki, ezek között lehet hatásos, és elindult a vakcina fejlesztés is, ez azonban eltarthat 1-2 évig.

Nagyon fontos, hogy az orvosoknak, ápolóknak, mentőknek legyen védőfelszerelésük, és azt tudják is használni. Egy korábbi járvány idején épp ők voltak a szuperterjesztők, vagyis sok embert fertőztek meg.

Az újságíró már csak azt nem érti, hogy a kormány, a minisztérium, a járványügy miért hallgat, miért nem ontja az információkat, hogy az emberek ne pánikoljanak, hanem megismerhessék a valós helyzetet és a valós veszélyt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2020.01.28. 06:00
Műsorvezető: Dési János