„Klubrádió
Reggeli gyors

Kásler súgta, Orbán mondta?

13/01/2020 10:10

| Szerző: Klubrádió

A kormányfő kiadta a parancsot: a kórházaknak nem lehet adósságuk. A beszállítók szerint a miniszter tolja el magától a felelősséget. A következmények beláthatatlanok.

2020. január 13. Reggeli gyors - részlet 20.01.13. Rásky László
08:13
00:00

Orbán Viktor megint nekiment a multiknak, ezúttal főleg az egészségügyben érdekelteknek. Sajtótájékoztatóján a kórházak adósságrendezéséről beszélt, s eközben fejtette ki sajátos nézeteit. Ezek szerint a kórházak a jövőben nem költhetnek többet, mint a havi előirányzat, másrészt a beszállítók „nagytestű halak a vízben”, sok a visszaélés, tehát a miniszternek bátran hozzá kell nyúlnia e multik extraprofitjához.

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkárát kértük, hogy mondja el, számukra mit jelentenek a miniszterelnök mondatai. Rásky László szerint az időzítés nem véletlen, minap jelent meg a hír egy 2015-ös kartellezésről, amelyben a versenyhivatal összesen 1,6 milliárd forintos bírságot szabott ki. Ennek ellenére nem lehet általában visszaélésekről beszélni, a vásárlások zöme ugyanis közbeszerzési eljárásban zajlik, amelyben kettős ellenőrzést végeznek. A közbeszerzést kontrollálja az állami központ és a Miniszterelnökség is. Vagyis az egész egy álságos kormányzati kommunikáció – véli a főtitkár.

A kórházak adósságrendezésre 42,8 milliárd forintot kapnak egy tavalyi döntés értelmében. Azonban: mire ezt elosztják, kifizetik, addigra az intézmények tartozása 90 milliárdot tesz majd ki, és ennek nagy része a beszállítók kasszájából hiányzik.

Orbán Viktor kiadta a parancsot, hogy a kórházaknak nem lehet adósságuk, feltehetően azt mondta neki valaki, hogy van a rendszerben elegendő forrás, csak jobban kellene elosztani. Ez a valaki Rásky László szerint Kásler Miklós lehetett. A miniszterelnök mondatai mögött tehát a miniszter állhat, aki a saját felelősségét próbálja áthárítani, mert ő képtelen vállalni.

A főtitkár úgy véli, hogy a nullás költségvetés megközelítéséhez a kórházaknak pár hónapon belül kellene kapniuk minimum 100, de inkább 150-200 milliárdot, vagy bizonyos ellátásokat le kellene állítaniuk. A legdrágábbak egyike a sürgősségi ellátás, aminek szüneteltetéséről nyilvánvalóan szó sem lehet.

Az világos, hogy a kormány dologi kiadásokra nem akar többet költeni, szerencsére bérekre azért igen. Mindenesetre azt kell tudomásul venni, hogy az egészségügyi ellátásra egyre nagyobb szükség lesz, ahogy idősödik a társadalom. A struktúraváltás ugyan érdeksérelmekkel jár, de szükséges. Az egész finanszírozási rendszert át kell alakítani, beleértve az állampolgárok felelősségét is. Rásky László felhívta a figyelmet arra, hogy az embereknek el kell magyarázni mindezt, és mindenkinek tudnia kel, hogy ez nem három hetes program, hanem nagyon hosszú és bonyolult folyamatról van szó.

Az interjút meghallgathatja a fenti lejátszóra kattintva. Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi.

Reggeli gyors
2020.01.13. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor