„Klubrádió
Esti gyors

Ne a betegek, Kásler magyarságkutatói guggoljanak a lépcsőházban!

25/07/2019 18:05

| Szerző: Gergely Zsófia/Klubrádió

A magyarságunkat havi 650 ezer forintos fizuért kutatók a tenyerüket tartva azt is felvetették: igazán dukálna egy – idézem – „méltó és impozáns” épület a missziójukhoz. És itt vált a kép, mint a filmekben: a helyszín már egy másik Kásler Miklós alá tartozó intézmény. Az Országos Onkológiai Intézet lépcsőháza, ahol hajnali fél 5-től sorban állnak a daganatos betegek. Gergely Zsófia jegyzete.

2019. július 25. Esti gyors / részlet, Gergely Zsófia jegyzete (19.07.25.)
02:27
00:00

Pont egy hónapja írtam meg, hogyan fejlesztené tovább milliárdokból a Magyarságkutató Intézetet a turul-nünükéjéből láthatóan kigyógyulni képtelen Kásler Miklós. Újságíróként kincsesbánya nyilvánosságra hozni egy ilyen kormányzati anyagot, amiben tobzódik a szittya bölcsesség, hátrafelé lenyilazva mindent, amit a józan ész diktál. Tudom, ez képzavar, de tényleg, bele sem fért egy cikkbe, mi mindenre szórnák eredet-mániából a közpénzt: monumentális Attila emlékműre, a 3 éves gyerekek nemzeti tudatának formálására és egy hun-magyar múzeum nélkül sem lehet meglenni.

Ilyen gigászi ideák mellett szinte elsikkadt, hogy a magyarságunkat havi 650 ezer forintos fizuért kutatók a tenyerüket tartva azt is felvetették: igazán dukálna egy – idézem – „méltó és impozáns” épület a missziójukhoz.

És itt vált a kép, mint a filmekben: a helyszín már egy másik Kásler Miklós alá tartozó intézmény. Az Országos Onkológiai Intézet lépcsőháza, ahol hajnali fél 5-től sorban állnak a daganatos betegek. Összezsúfolva, mint a heringek. Leülni sem tudnak, mert a várótermet ilyen korán nem nyitják ki nekik. Aki nem tud állni, leguggol. Van, aki elájul. Sokszor összevitatkoznak, nem csoda, ez élet-halál harc, hiszen kemoterápiára várnak. Aki nem jut be időben, hiába jött. Kínjukban feltalálták a saját gyártmányú sorszámot, ahhoz, hogy ki húzhat sorszámot. Ez biztos világszabadalom, magyar találmány: sorszám a sorszámhoz.

„Méltó épület” a magyarságkutatáshoz, miközben a daganatos betegek a levegőtlen lépcsőházban, a falnak dőlve tartják magukat? Több orvos, nővér, korszerű ellátás – rengeteg pénzzel és akarattal is évekbe telne. De állítom, hogy egy nap alatt át lehetne szervezni a takarítást, hiszen erre hivatkozva tiltják ki őket a lépcsőházba. Nem hiszem el, hogy megoldhatatlan, kigazdálkodhatatlan. Egy széken ülve várni a váróban, ahol van egy mosdó – az emberi bánásmód minimuma.

Bárki volt, szívesen megkérdezném: hogyan érezte magát, amikor elrendelte, hogy ne csak a lépcsőház ajtaját zárják, de itt a lift se álljon meg. Nehogy már azok a „trükkös” kemós betegek bejussanak. De persze láthatóan van ennél fontosabb kérdés: mégis ki az istenről fogják mintázni az isten ostorának emelt szobrot?

Gergely Zsófia jegyzetét a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2019. július 25., csütörtök 18.00
Műsorvezető: Gergely Zsófia