„Klubrádió
Az igazság pillanata

Örökérvényű tízparancsolat a Btk. helyett? Bolgár válaszol...

18/05/2019 11:00

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Az igazság pillanatában több olyan kormányzati megnyilatkozásról is lerántjuk a leplet, ahol egyértelmű csúsztatások, szándékos félreértelmezések történtek. Heti szemle Trumptól Káslerig. 

2019. május 17. Az igazság pillanata (2019. május 17., péntek 12:30)
21:34
00:00
Műsorvezetők: Bolgár György
A hét vezető politikai eseménye természetesen Orbán Viktor washingtoni látogatása volt Trump elnöknél a Fehér Házban. Hogy két hasonló beállítottságú, erőből politizáló vezetőről van szó, azt eddig is tudtuk. Hogy a találkozó után Trump képes volt azt mondani: úgy érzem, mintha ikrek volnánk, az azt mutatja, egymás társaságában elemükben érezték magukat. Ezenkívül azonban mást nemigen tudhattunk meg a tárgyalásokról, csupán a budapesti amerikai nagykövettől – aki az ikres mondatot is idézte – azt, hogy általánosságban érintették a jelentősebb kérdéseket. Vagyis a várakozásokkal ellentétben nem állapodtak meg egyelőre nagy fegyvervásárlásokban sem. Kizárólag abban, hogy szeretik egymást. Ami persze Orbánnak jól jöhet.

A miniszterelnök mindenesetre a Fehér Házból azonnal rohant is haza, így külügyminiszterére, Szijjártó Péterre várt, hogy nyilatkozataival a közvéleménynek is eladja Orbán sikeres bemutatkozását. A CNN tévében azonban arról is kérdezték, hogy mit szól ahhoz a levélhez, amelyet a Kongresszus külügyi bizottságának demokrata elnöke Trumpnak küldött, és amelyben Eliott Engle keményen kritizálta Orbánt. Szerinte a magyar miniszterelnök olyasmit képvisel, ami szemben áll az alapvető amerikai értékekkel, Magyarországon leépítette a demokráciát, idegenellenes és antiszemita kliséket használ a politikai üzeneteiben, Putyinnal barátkozik, elnyomja a független médiát, valamint korlátozza az oktatási és tudományos szabadságot.

Szijjártó válasza a következő volt:

"Ezek hazugságok. Hazugságok az országomról, hazugságok a miniszterelnökünkről. Ez a miniszterelnök és ez a kormánypárt három egymást követő választást nyert meg Magyarországon, és kétharmados többséget kapott a parlamentben. Mindenkinek, beleértve a külügyi bizottság elnökét is, tiszteletben kell tartani a magyar nép akaratát, és a magyar nép nagyon világos döntéseket hozott."

Értettük. De a kérdés nem erre vonatkozott, hanem arra, hogy Orbán szétverte-e a demokráciát, az intézményeket és korlátozta-e a szabadságot. Bizony igen, akkor is, ha a szavazók fele ennek tudatában vagy ennek figyelmen kívül hagyásával már kétszer is újraválasztotta. De hát lássuk be, egy amerikai riporter egy 7 perces interjúban nem nagyon tudja számon kérni a magyar külügyminisztert. Azt ugyanakkor még felhozhatta volna neki, hogy nemcsak az ellenzéki demokrata képviselő, hanem a szenátus külügyi bizottságának elnöke, a Trump pártjához tartozó James Risch ugyancsak figyelmeztette az elnököt, hogy kivel ül le beszélgetni. Az ő levelében szintén szó van a demokrácia eróziójáról, a média szabadságának súlyos korlátozásáról, az igazságszolgáltatás erősödő ellenőrzéséről, a Putyinnal való gyanús barátságról és sok minden másról. Vagyis az amerikai kormánypárt is tisztában van azzal, hogy kicsoda Orbán, és nekik talán Szijjártó nem merte volna odavágni, hogy ezek hazugságok. Bár lassan az az érzésem, hogy Orbánék mindent mernek.

 

Az egészben az a hátborzongató, hogy közben itthon a fideszes hangversenyzenekar a legkülönbözőbb szólistákkal eljátssza, hogy az itthoni fantasztikus szabadságot milyen aljas módon korlátozza a Nyugat. Szánthó Miklós a Mediaworks kormányzati lapcsoport tulajdonosi jogait gyakorló alapítvány, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) kuratóriumi elnöke a szervezet nevében tiltakozó állásfoglalást tett közzé arra reagálva, hogy a Facebook átmenetileg letiltotta a Mediaworks Hungary Zrt. által kiadott lapok és hírportálok hirdetési fiókjait.

„Félelmetes és hátborzongató érzékelni, hogy az a szellemi áramlat, amely eddig elviekben a szólás- és véleményszabadságról egy általános emberi alapjogként szónokolt, most politikai alapon ez ellen fordul. Az érzékenyítés és a politikai korrektség alapelvei nevében tiltanak le tartalmakat, lehetetlenítik el, hogy az emberekhez eljussanak a hírek. Ezeket megpróbálják »álhírnek« beállítani, ami azonban valójában pusztán annyit jelent, hogy olyan hír, amely nem fér bele a liberális kánon alátámasztásának kontextusába. Tehát igazából a Facebook által is alapelvvé tett politikai korrektség a legnagyobb »fake news«, mert politikai alapon foszt meg embereket a valóságról történő tájékozódástól.

A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány – mint a Mediaworks tulajdonosa – minden eszközzel fel fog lépni a Facebook véleménydiktatúrája ellen, amely a »semlegesség értékességére« hivatkozva kriminalizál politikai álláspontokat. Az Alapítvány célja ugyanis éppen a progresszív gyökerű hírhamisítás, dezinformálás, a politikai korrektség elleni fellépés, a nemzeti-polgári oldal megerősítése, hogy a valódi konzervatív-keresztény gondolat ugyanolyan érvényességgel lehessen jelen a közéletben, a virtuális térben is, mint a balliberális.”

Meg kell a szívnek szakadni. Még hogy a valódi konzervatív-keresztény gondolat el van nyomva ebben a szegény kis hazában? A brutális, agresszív, polkorrekt, ballib erők által?

 

Kiosztjuk a Facebookot, kioktatjuk őket szólásszabadságból mi, azaz ők, innen Magyarországról, ahol a kormány bedarálta szinte az egész független médiát, miért is ne? Sima hazudozással vádoljuk az amerikai törvényhozás vezetőit, mibe kerül az nekünk? És itt sem állunk meg, ugyanis a napokban a XXI.századi Intézet is tartott egy konferenciát, amelyen Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója kijelentette:

„Angela Merkelnek sikerült egy nagy NDK-t csinálnia Németországból. Németországban vezetési és identitásválság van, hiányzik az innováció és a megújulás. Megdöbbentő, hogy Németország kulturálisan mennyire meggyengült, de a politika és a diplomácia is gyenge, ez pedig kihat a gazdaságra. Németország megölte a politikát, és ezzel a demokráciát is, nincs vita, mindent tudományos kérdésként kezelnek.”

Ach, Mein Gott! Egészen kétségbe vagyok esve. Nem csoda, hogy Manfred Weber alkalmatlan, ahogy alkalmatlan Merkel, sőt mostanára már a korábban puszipajtás bajor miniszterelnök is. Egy, csak egy legény van talpon a vidéken, na ki? Gondolom, kitalálták. Igen, a legkeresztényibb és legeurópaibb európai.

 

 

Az óriásira nőtt NDK réméhez képest az már csak apróság, hogy az elmúlt napokban a kormány újabb fronton nyitott háborút a galád, aljas Európai Unió ellen. Először államtitkárok kezdtek célozgatni rá, majd jött a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye:

„Hiába próbálják tagadni, attól még tény marad, hogy az Európai Bizottság kifogásokat emelt a babaváró támogatással kapcsolatban. Ezeket a kifogásokat az úgynevezett előzetes egyeztetési eljárás során fogalmazta meg, amely hetek óta zajlik.

A kormány ugyanis mint mindig, most is megkereste a Bizottságot, mert a babaváró támogatás a bankokon keresztül kerülne folyósításra. A CSOK és a CSOK hitel esetében is pontosan ugyanígy jártunk el. Azok ellen a Bizottság nem emelt kifogást. A Bizottság vizsgálódása és kritikái elsősorban a versenyjogi körülményekre vonatkozik, azon belül is arra, hogy a bankokon keresztül folyósított babaváró támogatás tiltott állami támogatásnak minősül-e. A kifogásokat a Bizottság versenypolitikai főigazgatósága fogalmazta meg.

Az Európai Bizottság megadhatta volna az előzetes engedélyt a babaváró támogatásra, de mindezidáig nem tette.

A kormány február 27-én levélben kereste meg a Bizottságot a babaváró támogatás ügyében, ezt követően idáig három egyeztetés is történt (április 15-én, április 24-én és május 3-án).

Ha a Bizottság tagadja az egyeztetések tényét, a Kormány akár holnap kész nyilvánosságra hozni az egyeztetések jegyzőkönyvét.

A brüsszeli kifogásoktól függetlenül a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a babaváró támogatás július 1-től elérhető legyen a fiatal párok számára. Számunkra a gyermek az első."

És hiába szólalt meg szinte minden nap az Európai Bizottság valamelyik illetékese, hogy az egész úgy nem igaz, ahogy van, a kormány csak fújja a magáét.

Vannak olyanok is a kormányzatban és környékén, akik egyszerre vádolják hazudozással a Nyugatot, a liberálisokat, a nemzetközi vagy a magyar médiát, szóval mindenkit, akinek más a véleménye, mint az övék. Kövér László, az Országgyűlés elnöke ilyen politikus. Kisebb zűrbe is keveredett emiatt, mert egy siófoki kampányfórumon a német médiát vádolta agymosással, és nekik tulajdonította, hogy a németek már aggasztóbbnak tartják a klímaváltozással kapcsolatos veszélyeket, mint a migránsokat. Erről a kormány markában lévő Magyar Távirati Iroda adott ki beszámolót, amire persze sokan felhördültek. Kövér reagált is, és természetesen az újságírókat vádolta azzal, hogy félretájékoztatták a közvéleményt. De nekitámadt Tordai Bence párbeszédes országgyűlési képviselőnek is, aki egy másik kampányeseményen szegezte neki a kérdést:

A vége azonban – akárhogy csűrte-csavarta Kövér, mégiscsak az lett, az MTI-szöveg módosítása után is, hogy Kövér bizony a német sajtót hibáztatta azért, mert az emberek félnek a klímaváltozástól.

A házelnök szerint azon kellene dolgozni, hogy az Európai Unió olyan döntéseket hozzon, amelyekkel a klímaváltozás kérdésében elősegíti a megoldást. Ebben senki nem fog vitába bocsátkozni vele Európában - fűzte hozzá -, legkevésbé az emberek. Ellentétben a bevándorlás kérdésével - jegyezte meg. Mint mondta, ennek azért van hatása, mert egy friss felmérés szerint Németországban az emberek 31 százaléka a bevándorlást tartja a legfontosabb kérdésnek, de 32 százalék már a klímaváltozást. "Tehát, ha az ember minden nap találkozik a "nagyon differenciált, független, pártatlan és objektív" média agymosó hatásával, akkor természetesen egy idő után maga is másképp látja a világot, mint ahogy annak előtte" - mondta.

 
Kövér László
Fotó: Bielik Istvan
 

A végére maradjon egy már sokszor elhangzott gyöngyszem, Kásler Miklós professzortól, az emberi erőforrások miniszterétől. Igen, a tízparancsolatról van szó. Idézet a kormányzat honlapjáról:

"A tízparancsolat a világ legtökéletesebb törvénykönyve és etikai kódexe, mert aki betartja, soha nem ütközik a törvénnyel, és megtalálja helyét a családjában, valamint az emberek között - hangoztatta az emberi erőforrások minisztere vasárnap Budapesten, az Istenhegyi Szent László Plébánia új óvodájának alapkőletételén."

Korábban úgy gondoltam, egy ilyen kijelentés, amely más verziójában arról szólt, hogy a tízparancsolat betartásával egészségesek is maradunk, szóval hogy egy ilyen megállapítás önmagáért beszél, nem kell külön cáfolni. De miután Kásler örökérvényűnek érzi ezt a gondolatát, úgy gondoltam, hogy megkérdezek egy jogászt, vajon a tízparancsolat betartásával valóban meg tudjuk-e úszni a bűnök elkövetését, vagy azért a Btk. ennél kissé vaskosabb.

Bolgár György műsora, Az igazság pillanata a fenti lejátszó gombra kattintva meghallgatható a megkérdezett vendégek véleményeivel is, melyek ebbe a cikkbe nem kerültek be.

Az igazság pillanata
2019. május 17., péntek 12.30
műsorvezető: Bolgár György