„Klubrádió
Reggeli gyors

Marad a kormánylapok elleni Facebook-tiltás

16/05/2019 12:10

| Szerző: Klubrádió

Tartós lesz a Facebook Mediaworks elleni intézkedése, amellyel letiltotta a kormányközeli kiadó hirdetéseit – mondta a Klubrádióban Rab Árpád, a Corvinus Egyetem docense.

2019. május 16. Reggeli gyors-részlet/Interjú Rab Árpáddal (2019.05.16.)
06:24
00:00
Marad a Facebook Mediaworks elleni tiltása, a közösségi oldal nem csak átmenetileg, a választási kampány idejére akadályozza a kormányközeli kiadó hirdetéseinek megjelenését – erről beszélt a Klubrádióban Rab Árpád, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

Az intézmény digitális kultúrát kutató munkatársa hangsúlyozta, a lépés nem váratlan, mert a Facebook már két éve azon van, hogy a korábbiaktól eltérően, ne lehessen az álhírek és diszkriminatív tartalmú politikai kampányok terepe.

Azóta nagyon sok újrakonfigurálással próbálták visszaszerezni egykori hírnevüket, például azzal, hogy láthatóvá teszik a politikai hirdetések forrásait, az emberi méltóságot sértő üzeneteket pedig letiltják. Álhírnek azokat a diszkriminatív üzeneteket minősítik, amelyek sok forrásból jönnek, de lényegében ugyanazt a tartalmazzák.

Az ezekre vonatkozó korlátozásokat már több országban bevezették, kontinensünkön pedig a májusban következő európai parlamenti választásokat megelőzően kezdték el a komolyabb szűrést. A Facebook már januárban bejelentette ezeket az intézkedéseket, amelyeket most láthatunk működés közben, például a Mediaworks által kiadott lapok és hírportálok hirdetési fiókjainak letiltásakor – mondta.

Rab Árpád megjegyezte, arról neki sincs elsődleges információja, hogy a kiadó esetében mi volt a korlátozás indoka, de az biztos, hogy a hirdetési fiókok letiltása nagyon erős lépés, általában ugyanis csak egyes hirdetéseket vizsgálnak, és azok megjelenését korlátozzák. Ráadásul a Facebook ebben a kérdésben azt kommunikálja, hogy akit egyszer ilyen súlyos szankcióval sújtott, annak a működését később sem engedélyezi a közösségi oldalon.

Korábban a HVG arról írt hogy az országok többségében a Facebook be fogja vezetni a biztonságos médiatermékeket tartalmazó úgynevezett „fehér listát”, Magyarországon azonban nem. 

A lap szerint a Facebooknál a május 26-i európai parlamenti választások előtt elhatározták, hogy az oldalára kikerülő híreket csak előzetes kontroll után engedik reklámozni (ez alól mentesülnek a fehér lista tagja), hogy ezzel megpróbálják visszaszorítani a politikai hangulatkeltést és álhíreket.

Magyarországon senki sem kapott felmentést az előzetes kontroll alól, a HVG szerint azért, mert a közösségi oldal vezetői szerint a hazai média jelentős része nem elég megbízható. A lap szerint a Facebook egyik munkatársa egy múlt heti, Perugiában rendezett nemzetközi újságíró-fesztiválon négyszemközt a magyar helyzetre magyarázatul csak annyit mondott, hogy KESMA, ami a fideszes sajtótermékeket tömörítő alapítvány rövidítése. 

Reggeli gyors/Interjú Rab Árpáddal
2019. május 16., csütörtök 8.35
riporter: Rózsa Péter