„Klubrádió
Esti gyors

Kásler-logika: több baleset, kevesebb ellátás

15/06/2019 09:42

| Szerző: Klubrádió

Megfelelő szintű és kapacitású sürgősségi ellátásra mindenütt és mindenkor szükség van, különben emberek halnak meg. Érthetetlen az újabb korlátozás.

2019. június 14. Esti Gyors - részlet 19.06.14. Komáromi Zoltán
06:30
00:00

Csökkentett kapacitással látják el nyáron Budapesten a balesetet szenvedett embereket. A négy sürgősségi centrumból csak három működik, ezt találta ki az egészségügyi vezetés.

Komáromi Zoltán háziorvos, a DK szakpolitikusa arra hívta fel a figyelmet, hogy olyan szintű készenlétnek mindenképpen lennie kell, hogy 20-30 beteget azonnal el tudjanak látni. Bármikor történhet egy tömegbaleset, busz-, vagy villamosbaleset, s ha nem jutnak ellátáshoz, a betegek meghalhatnak, vagy a sérüléseik maradandó károsodást okozhatnak.

Budapesten és vidéken is kell tehát lennie egy bármikor riasztható csapatnak, csapatoknak és megfelelő kapacitásnak. Ilyet a világon mindenütt fenntartanak és nem véletlen, hogy a baleseti sebészeket megbecsülik.

Különösen veszélyes a budapesti intézkedés nyáron, amikor a legtöbb a baleset, hiszen megmozdul az ország, rengetegen indulnak útnak, ugyanakkor megnő a tranzitforgalom is. S persze az orvosoknak, ápolóknak is joguk van szabadságra menni, ezért praktikusan félgőzzel lehet üzemeltetni a kórházakat.

Komáromi Zoltán emlékeztetett a csepeli hév egykori balesetére, amikor az berohant a Boráros térre. Nagyon sokan megsérültek, és nem mindenkit láttak el úgy, ahogy lehetett volna. Az akkori ÁNTSZ vizsgálatot indított, és rövidesen javítottak a sürgősségi ellátáson. De hol már az az ÁNTSZ?

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt.

Esti gyors
2019.06.14.08:00
Riporter: Bálint Judit