„Klubrádió
Reggeli gyors

Sebészharc - Tiszta politika?

19/12/2019 14:20

| Szerző: Klubrádió

Politikát lehet sejteni amögött, hogy a Szent Margit Kórházból is távozni készül hét sebész. Van, aki egyenesen az 50-es évekről beszél.

2019. december 19. Reggeli gyors - részlet 19.12.19. Kunetz Zsombor
07:22
00:00

Vizsgálatot rendelt el Kásler Miklós miniszter a Szent Margit Kórházban, mert menesztettek, illetve nyugdíjaztak egy ismert főorvost, minek következtében hét sebész jelentette be felmondási szándékát. Elindult a találgatás, hogy mi állhat az ügy mögött. Már csak azért is nagy port kavart a bejelentés, mert pár nappal korábban a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban mondott fel hat sebész szakorvos. Ott lehetett tudni, hogy a túlterheltség és az alacsony ügyeleti díjak miatt lett elegük az orvosoknak, Óbudán homályban maradtak az okok.

Csókay András idegsebész azt állítja, hogy az 50-es évek mintájára kinyírják a kormánypárti és jó szakembereket. „A balliberális kórházvezetők igyekeznek eltávolítani azokat, akik keresztény és nemzeti gondolkodású orvosok.” A Szent Margit Kórház főigazgatója ugyanis korábban az SZDSZ színeiben politizált, a nyugdíjazott főorvos viszont közismerten jobboldali.

Kunetz Zsombor egészségügyi rendszerfejlesztő úgy véli, hogy minkét ügy felveti a miniszter alkalmasságának kérdését, miután a kórházvezetők kiválasztása a minisztérium kompetenciájába tartozik. Szerinte az a játék folyik, hogy valamelyik párt valakijét megteszik főigazgatónak, majd alulfinanszírozzák a kórházat, aztán az egész problémát leverik azon a figurán. Azaz kirúgják és jöhet a következő alkalmatlan ember. Lehet vitatkozni azon, hogy ki alkalmas és ki nem, de itt most politikai síkra terelték a főorvos ügyét. A miniszternek azzal kellene foglalkoznia, hogy a főváros 23 kórházába vezető betegutak miért olyan kuszák, átláthatatlanok, hogy betegek halnak meg a szervezetlenség miatt.

A szakembert arról is kérdeztük, hogy mi a véleménye a kórházi konszolidációról. Egyre többször merül fel ugyanis, hogy ha nem rendezik az intézmények adósságát, akkor bizonyos ellátások leállnak. Kunetz Zsombor szerint régen állandósult már az eszköz- és emberhiány. A beszállítók beárazták, hogy csak hónapok, sőt évek múlva jutnak a pénzükhöz, ezért a kórházak mindent másfélszeres áron kapnak meg. Ezen kellene elgondolkodnia a miniszternek.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.

Reggeli gyors
2019.12.19. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes