„Klubrádió
Esti gyors

Számháborúzik a minisztérium a sebészekkel

16/12/2019 21:03

| Szerző: Klubrádió

(Lét)számháborúval reagált az Emmi arra a hírre, hogy a Jahn Ferenc Kórházból 7 sebész közül 6 távozik. Állítólag így is marad elég orvos.

2019. december 16. Esti gyors - részlet 19.12.16. Balatincz Péter
04:35
00:00

Kevesellték az ügyeleti díjat ezért döntöttek úgy a sebészek, hogy nem dolgoznak tovább a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban, amelynek az ellátási területén majd 400 ezer ember él. A kórház vezetői állítólag tovább tárgyalnak velük, de talán más orvosokkal is. A minisztériumban pedig azt mondják, nincs veszélyben az ellátás, így is marad elég sebész az intézményben.

Átnéztük a szóban forgó számokat Balatincz Péter traumatológussal, a Magyar Orvosi Kamara Felügyelő-bizottságának új elnökével. Sajtóhírek szerint 7 sebész közül 6 mondott fel. A minisztérium közlése szerint 23 sebész dolgozik a kórházban, annak honlapján megint más szám látható. Bármelyiket nézzük is, a tény, a csoportos felmondás jelez valamit, mégpedig azt, hogy az orvosok nagyon leterheltek, és a terheléshez képest gyengén fizetik őket. Ha csak pár szakember megy is el, a többieknek még több munkájuk lesz. Balatincz Péter szerint egy ekkora intézmény sebészeti osztályát nem lehet egyetlen ügyeletes orvosra hagyni, legalább 3-4 szakorvos kell, nélkülük a fiatalabbak sem ügyelhetnek, tehát igenis veszélybe kerülhet az ügyeleti ellátás, hiába mondják a minisztériumban ennek az ellenkezőjét. A sebészet 50 ágyas, plusz 10 ágy van még az őrzőben, a sürgősségi ellátást napi 24 órában kell biztosítani.

Az orvosok már tavaly is jelezték, és azóta is, hogy komoly gondok vannak, és nem csak ebben a kórházban, tehát az lesz a vége, hogy elmennek. Valami történt is, a traumatológusoknak, érsebészeknek sikerült kicsikarniuk némi pénzt, változtattak a finanszírozási rendszeren, az úgynevezett HBCs, vagyis homogén betegségcsoportok súlyozásán. Ezt már hónapokkal ezelőtt megígérte a miniszter, de csak mostanra sikerült formába önteni, azaz rendeletbe foglalni. A többi szakmáról ebben nem esik szó. Tehát a legtöbb helyen minden marad a régiben, ha csak nem dönt úgy egyszerre több orvos, hogy máshol folytatja tovább.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Esti gyors
2019.12.16.18:00
Műsorvezető: Dési János