„Klubrádió
A lényeg

Cáfol a Mentőszolgálat

6/12/2019 18:21

| Szerző: Klubrádió

Az Országos Mentőszolgálat cáfolta a Népszava azon cikkét, mely szerint akadozik a végtag törött sérültek ellátása, mert a Honvédkórház sürgősségije nem fogad ilyen betegeket.

Győrfi Pál kommunikációs vezető azt közölte a Klubrádióval, hogy a cikk hamis állításokat fogalmazott meg, melyeket más sajtóorgánumok is átvettek. A valóság az, hogy a fővárosi baleseti ügyeletben a végtagsérültek ellátására négy kórház is készen áll, a mentőknek nincs tudomása ellátási zavarról, anomáliáról. Hozzátette: a csúszós utakon ma az átlagosnál többen szenvedtek kisebb-nagyobb sérüléseket, az ellátásuk azonban folyamatosan, fennakadás nélkül történt és történik.

Közben a Honvédelmi Minisztérium is kiadott egy közleményt, amelyben cáfolják a lap értesüléseit. „Megkérjük a sajtóorgánumokat, hogy fejezzék be a Honvédkórház támadását és a felesleges pánikkeltést, mivel orvosaink és ápolóink folyamatosan, a nap 24 órájában mindent megtesznek a legsúlyosabb sérültek ellátásáért. Az intézményünkben jelenleg is 19 súlyos sérült ellátása folyik” – írták.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a Honvédkórház Sürgősségi Centruma a szakmai kompetenciájába tartozó traumatológiai sérültek ellátását nem mondta le, továbbra is 24 órában biztosítja az ellátást, mindössze azon betegek fogadását függesztették fel december 6-án 20 óráig, akiket más kórházak is el tudnak látni.

„A betegek biztonságát és az ellátáshoz való minél rövidebb időn belüli hozzáférését szem előtt tartva a kórházak közti feladatmegosztás fontos eszköz, és alapvető részét képezi az ellátásszervezésnek. A traumatológiai ellátásban részt vevő kórházak együttműködése ezzel a szemlélettel folyamatos, és az OMSZ által tökéletesen koordinált. A Honvédkórház is rendszeresen helyt áll, amennyiben más egészségügyi intézménynél alakul ki hasonló, átmeneti fokozott terhelést előidéző helyzet”– zárul a közlemény.