„Klubrádió
Megbeszéljük...

Egészségügy – 70 éve nem történik semmi

5/12/2019 18:03

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Billegésre számítottak a Magyar Orvosi Kamara új vezetői, de ekkora győzelemre nem. Példa nélküli a szakma mostani összefogása.

2019. december 05. Megbeszéljük - részlet 19.12.05. Lénárd Rita
13:06
00:00

Furcsa, de tipikus, ami a Szent János Kórházban történt. Nyilvánosságra került egy kívánságlista, amelyben egészen alapvető dolgokat kértek karácsonyra, mint például ragtapaszt, gumikesztyűt, lázmérőt, takarót, WC-ülőkét. Aztán a kórház vezetése jelezte, hogy egyes munkatársaik félreértették, hogy mi lett volna a teendő, és egyébként is az ellenzéki sajtó a felelős, amiért megszellőztette ez közösségi oldalon megjelent bejegyzést.

Erről az esetről is kérdezte a MOK új alelnökét Bolgár György. Dr. Lénárd Rita arra figyelmeztetett, hogy a Facebook-on azért megjelennek időnként furcsa dolgok, ezeket fenntartással kell kezelni, ezen kívül létezhetett egy másik lista is, a kettőt összekeverhették. Az új kamara alapvető fontosságúnak tartja a szakmai minimumfeltételek meglétét, ezek között ott vannak a tárgyi feltételek is. Ha nincsenek meg maradéktalanul, az a betegek biztonságát veszélyezteti. Tehát nem a nővérek dolga, hogy osztályok között csereberéljenek, nem a betegeké, hogy bizonyos dolgokat bevigyenek (egyébként nem is lenne szabad bármit bevinni), hanem a fenntartóknak kell biztosítaniuk mindent, ami szükséges. A megfelelő felügyeleti szervnek pedig az a dolga, hogy mindezt ellenőrizze.

Arról az alelnöknek is van tudomása, hogy nem mindig indítják el a hivatalos utat a beszerzéseknél. A szóban forgó eszközök, anyagok pénzbeli értéke pedig olyan kicsi, hogy a hiányuk már csak a hangulat rontásával is több kárt okoz. Fel kell deríteni a kórházban, hogy mi történt.

Megbeszéljük című műsorunkban szó volt a Magyar Orvosi Kamara tisztújításáról is. Dr. Lénárd Rita elmondta, hogy egyfajta billegésre, néhány szavazatnyi különbségre számítottak, de ekkor győzelemre nem. Bár az Újratervezés orvoscsoport már évek óta dolgozik azon, hogy bekövetkezzék egy változás. Az orvosok többségét sokan konzervatívnak tartják, de már olyan méltatlan helyzetbe kerültek, amelyet nem lehetett tűrni. A szakmában 70 éve nem történt semmi, már nem tudták a hivatásukat gyakorolni. Ezért jöhetett létre példa nélküli összefogás. A kamara igyekszik összefogni az intézményvezetőkkel, betegszervezetekkel és másokkal, hogy hatni tudjanak a kormányra.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Megbeszéljük
2019.12.05. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György