„Klubrádió
Reggeli gyors

Lehet, hogy nem lesz szuperkórház, de a haverok jól járnak

23/08/2019 17:34

| Szerző: Klubrádió

Mihályi Péter egészségügyi közgazdász szerint jobb lenne most abbahagyni a dél-budai "szuperkórház"-beruházást, amíg ott van az üres telek, hiszen a súlyos létszámhiánnyal küzdő egészségügyben nem látni, honnan tudnának oda orvosokat, ápolókat hozni.

2019. augusztus 23. Reggeli gyors / részlet, Mihályi Péter (19.08.23.)
07:26
00:00

A négymillió embert ellátó fővárosi és Pest megyei intézményhálózat korszerűsítési programjára a kormány 2017-ben 40 milliárd forintot biztosított (írja az index), ezen belül 21,7 milliárdból orvostechnológiai eszközök beszerzése valósult meg, 18,3 milliárdból pedig megkezdődött az építészeti tervezés. A 2018-as költségvetésben további 30 milliárd, az ideiben 41,9 milliárd jut a négy szuperkórház kialakítását is tartalmazó programra.

Mihályi Péter jelezte: az az igazság, hogy már megint nem tudjuk, mi az igazság, mert a miniszterelnöki megbízott cáfolta a műszerek vásárlását. Ha mégis megvették ezeket, akkor az évekkel a kórház elkészülte előtt óriási felelőtlenség lenne. Ha például megvásároltak egy röntgenkészüléket és már beépítették, az nem olyan, mint egy télikabát, hogy csak úgy kölcsönadjuk, nem viszik majd át egy másik kórházba.

A dél-budai centrumkórház helyszíne
 
A zöldmezős beruházásként megvalósuló dél-budai centrumkórház helyszíne, az M1 és az M7 autópálya közös szakasza melletti Dobogó nevű terület 2018. július 31-én. Fotó: MTI/Mohai Balázs
 


Az 1200 ágyas úgynevezett szuperkórház már most csúszik, hiszen az alapkő-letételnek hetekkel ezelőtt meg kellett volna történnie, tehát határidőre nem készül el. De még mindig fontos kérdés, hogy egyáltalán szükség van-e rá? Ha most egy szemvillanás alatt felépítenék „a kormány jó barátai, a mesebeli óriások”, honnan vennék hozzá a minimálisan szükséges 3000 egészségügyi dolgozót? Más kórházaktól? Ott sincs elég ember.

Nem lehet értelmesen működtetni ezt a kórházat, jobb lenne most abbahagyni, amíg ott van az üres telek. Nem kellene tovább rontani a helyzeten azzal, hogy újabb óriási kapacitásokat tesznek be a rendszerbe. Az elmúlt öt évben is az történt, hogy orvosok, szakdolgozók, technikai személyzet is áramlanak át a magánegészségügybe. Ez a következő öt évben se lesz másként, még kevesebb szabad orvos lesz. Mihályi Péter szerint „agyrém” az egész.

Az sem lenne megoldás, ha a kormány elrendelné, hogy aki odamegy, az 30-40-50 százalékkal többet kap, mert akkor ugyan mennének oda emberek, de mi lenne a többivel, a János kórházzal, az Istvánnal, és így tovább? Ez tipikusan olyan hülyeség, amit a kormányzat rendszeresen csinál, előre lehet tudni, hogy mi a probléma, hogy erre nincs válasz, de mégis csinálják, abban a hiszemben, hogy majd csak lesz valahogy, és majd más felelőssége lesz, "addigra már nem leszünk miniszterelnöki biztosok".

Mihályi Péter szerint nagyon gyakran az a szempont húzódik meg az irracionális beruházások mögött, hogy elhatároznak mondjuk az adott esetben egy 150 milliárdos beruházást, amelyből lehet, hogy csak 15-20 milliárd valósul meg, de azt a haverok rakják zsebre. Lehet, hogy nem lesz szuperkórház, de a haverok már most tanulmányt készítettek, eladták az ingatlant, jogi tanácsadást végeztek, és így tovább. És ha néhány év múlva kérdezünk róla, hogy hol van a dél-budai centrumkórház? Kiderült, hogy még sincs rá szükség, vagy a magyar emberek mégis meggyógyultak a meglévő kórházakban.

A dél-budai centrumkórház ügyének az mfor.hu járt utána alaposan.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/Mohai Balázs

Reggeli gyors 
2019.08.23. 06:00 
Műsorvezető: Pálinkás-Szűts Róbert